(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

01-02-2024

Op naar energielabel A met een duurzame klimaatinstallatie

Minimaal energielabel C. 

Welk energielabel heeft uw kantoor? In het Bouwbesluit uit 2012 staat dat het minstens energielabel C moet zijn. De overheid handhaaft hierop vanaf 1 januari 2023. Bent u al zover? Uitstekend, maar nog geen reden om stil te zitten. In het energieakkoord uit 2013 is namelijk aangegeven dat er voor 2030 wordt gestreefd naar tenminste gemiddeld label A voor (bestaande) gebouwen. Ook kantoorgebouwen behorend bij grote industriële bedrijven moeten voldoen aan deze verplichting.

Naast de kantoorgebouwen moeten bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit, 25.000 m³ aardgas of een equivalent daarvan verbruiken, energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Daarom is het dan ook verstandig om na te denken over verdere verduurzaming van uw gebouwen, met als verplichte stip op de horizon een CO2-neutraal of energieleverend bedrijfspand in 2050.

Duurzame warmte en bijna gratis koeling

Een efficiënte manier om grote stappen te zetten in het verduurzamen van gebouwen is het aanpakken van uw klimaatinstallatie. Het inpassen van een bodemenergiesysteem is meer dan een uitstekende energiebesparende stap voor de levering van duurzame warmte en koude aan uw gebouw. Een bodemenergiesysteem is op dit moment het meest efficiënte en complete warmtepompsysteem dat op de markt te verkrijgen is. Het levert duurzame warmte en nagenoeg gratis koeling uit eigen bodem.

Daarnaast bevat deze techniek een thermische batterij - de bodem zelf - waardoor opgeslagen warmte of koude op het juiste moment kan worden afgenomen. Ook is de benodigde elektrische aansluiting vaak kleiner dan andere warmtepomptoepassingen en is de techniek niet hoorbaar of zichtbaar aan de buitenkant van uw gebouw. Prettig voor de omgeving, en esthetisch wel zo mooi!

Dienstverlening van a tot z

Is uw interesse gewekt? KWA helpt u graag met het verduurzamen van uw klimaatinstallatie. Met onze ruime ervaring kunnen wij u uitstekend van dienst zijn. Onze specialisten bieden een compleet dienstenpakket: van technische en financiële haalbaarheid, het maken van het ontwerp, het regelen van de benodigde vergunningen, het selecteren van de juiste aannemers en het begeleiden van de realisatie en exploitatie.

Voor volledige ontzorging kunt u bij KWA terecht. In de afgelopen 25 jaar zijn we bij meer dan 1.500 bodemenergieprojecten betrokken geweest. En ook voor uw gebouw weten we een duurzame oplossing te vinden.  

Bekijk ook:
Geschreven door
Ad van Bokhoven
Geohydrologie en bodemenergie

Tel.: 0334221360

E-mail: avb@kwa.nl

Joris Groot
Bodemenergie en geothermie

Tel.: 0334221365

E-mail: jhg@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodemenergie en aquathermie

Bodemenergie en aquathermie zijn een duurzame methode voor koude- en warmtevoorziening van gebouwen en woonwijken. Voora...