(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Energiemanagement / ISO 50001

Het nemen van maatregelen om energie- en CO2-doelstellingen te realiseren is voor de meeste bedrijven en instellingen vanzelfsprekend. Het borgen van doelstellingen voor de lange termijn vaak minder. Een goede aanpak om energieprestaties (en daarmee CO2-reductie) continu te verbeteren, is energiemanagement op basis van ISO 50001 (Energiemanagementsysteem).

Blijvende aandacht voor energiebesparing

Het nemen van maatregelen om energie- en CO2-doelstellingen te realiseren is voor de meeste bedrijven en instellingen vanzelfsprekend. Het borgen van doelstellingen voor de lange termijn vaak minder. Een goede aanpak om energieprestaties (en daarmee CO2-reductie) continu te verbeteren, is energiemanagement op basis van ISO 50001 (Energiemanagementsysteem).

Door aan te sluiten bij de structuur en werkwijze van ISO 50001 borgen bedrijven energieprestaties en wordt continu verbetering van prestaties bereikt. Deze norm is gebaseerd op de High Level Structure (HLS)-methodiek met de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus waardoor het relatief gemakkelijk is om de elementen te koppelen aan de bestaande ISO 9001- en ISO 14001-systemen.

Invulling aan EED en andere verplichtingen

Een alternatief voor het opstellen van energieaudits is het implementeren van energiemanagement. Dit kan via ISO 50001, maar er zijn nog verschillende andere certificeringsmogelijkheden zoals de ISO14001 + (energie- en CO2-reductiemanagement), CO2-prestatieladder, BREEAM-NL In-Use, de Milieuthermometer Zorg, en nog enkele alternatieven voor specifieke branches.

Het implementeren en certificeren van een energiemanagementsysteem heeft, naast invulling geven aan de EED energie-auditplicht, ook als voordeel dat energie een integraal onderdeel van het managementsysteem gaat uitmaken. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, zoals maatregelen die voort komen klimaatakkoord, stijgende energieprijzen en publieke opinie, wordt grip en inzicht op energiegebruik steeds belangrijker.

Bedrijfsspecifieke aanpak

Welke manier van implementeren van energiemanagement het beste past bij uw organisatie, is sterk afhankelijk van het type organisatie, de branche, de bestaande managementsystemen en bedrijfsspecifieke interne en externe verplichtingen. Wij brengen voor u de voor- en nadelen van de verschillende methodes voor het implementeren van energiemanagement in kaart. Ook helpen wij u bij de implementatie van het gekozen systeem.

Bij de opzet van een energiemanagementsysteem kiest KWA voor een praktische aanpak die met name gericht is op vermindering van het energiegebruik en beperking van een stijgende administratieve last. Hierin scheppen wij duidelijkheid over de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden met een continue kijk naar optimalisatie en verbeteringen.

 

Bekijk ook

23-06-2022

Energiemanagementsysteem voor Yara Sluiskil

Hoe gaat Yara Sluiskil de energietransitie oppakken? 

Betrokken adviseurs
Ingmar Moes
Energietechniek en Installaties

Tel.: 0334221338

E-mail: im@kwa.nl

Marcel van den Bovenkamp
Energiemanagement en duurzaamheid

Tel.: 0334221345

E-mail: mb@kwa.nl

Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.