(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Erwin de Graaf

Arbo en Veiligheid

Profiel

Ik werk sinds begin 2023 als adviseur Arbeidsomstandigheden en Veiligheid bij KWA. Daarvoor heb ik 5 jaar als safety manager gewerkt bij voestalpine Automotive Components Bunschoten, en zo’n 7 jaar bij het Commando Luchtstrijdkrachten (Koninklijke Luchtmacht) in diverse functies op het gebied van vliegveiligheid en luchtvaartonderhoud.

Ik vind het fantastisch om mezelf binnen dynamische bedrijven in te zetten voor betekenisgeving, betrokkenheid en bewustzijn rondom een verscheidenheid aan veiligheids- en gezondheidsaspecten.

Aandacht voor veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers eindigt tegenwoordig voor mij niet meer alleen bij compliance aan wet- en regelgeving en het implementeren van procedures.

Het is mijn opvatting dat (risico)bewustzijn continu onder de aandacht moet blijven. En dat besef moet vertaling krijgen in bewust gedrag van iedere medewerker op alle niveaus in de organisatie. Daarbij is ook psychologische veiligheid van vitaal belang! Dus dat iedereen – zonder persoonlijke consequenties – kan uitspreken over mogelijke onveilige situaties.

Als veiligheidskundige organisatieadviseur help ik bij het 'balanceren' tussen de uitvoerbaarheid en veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting - in de zin van een uitkomst van de primaire processen. Dat betekent voor mij het besef dat risico's abstract en onzeker zijn.

Inzicht in de context waarbinnen de werkzaamheden worden uitgevoerd is voor mij cruciaal; het werk is immers een continue balanceer-act tussen diverse (schaarste-)spanningsvelden. Daarbij kan ik van betekenis zijn door de professionals in bedrijven te ondersteunen in het voortdurend (her)vinden van dat evenwicht.

''De zorg voor arbeidsomstandigheden en veiligheid zit immers niet alleen ‘tussen de oren’ (omdat het moet), maar het juist tot ‘in het bloed’ (organisatiecultuur) behoort''

Specialismen

Ik werk als Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O), integraal veiligheidskundige en human-factors-specialist. Als A&O’er ben ik gecertificeerd Arbo-kerndeskundige. Het taakaccent van de A&O’er is gericht op psychosociale arbeidsbelasting, dat bestaat uit thema’s zoals werkdruk, verzuim en ongewenste omgangsvormen.

Daarnaast heb ik ervaring op gebied van veiligheidscultuur én ongevalsonderzoek op basis van methodieken uit de luchtvaart.

Bekijk ook:

25-05-2023

Totaaloplossing KWA voor uw RI&E

Vorig jaar zomer is het zogeheten certificeringschema voor arbokerndeskundigen aangepast.

GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Arbo en veiligheid

Goede arbeidsomstandigheden en een veilige werkomgeving zijn essentieel om een prettige werkplek te creëren voor uw med...

Risico-inventarisaties (RI&E)

Elk bedrijf moet wettelijk verplicht vaststellen of werknemers veilig en gezond werken, door het uitvoeren van een Risic...