(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

01-11-2022

Vanaf 1 november gerichte compensatie energiekosten energie-intensief mkb

Komt uw bedrijf in aanmerking voor de regeling? 

Energie-intensieve mkb-bedrijven kunnen een compensatie van de energiekosten krijgen via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Energie-intensief zijn mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5% van de omzet.

Openstelling in Q3 2023

Openstelling van de TEK-regeling kan, vanwege de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, duren tot het 2e kwartaal van 2023.

Een deel van de energie-intensieve mkb-bedrijven heeft mogelijk nu al problemen als gevolg van de hoge energierekening. Daarom heeft het kabinet ook besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen.

Minimumverbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven die voldoen aan de Europese mkb-definitie, met maximaal 250 medewerkers of 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van minder dan 43 miljoen. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 12,5% van de omzet) een jaarlijks energieverbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit.

De compensatie is 50% van de kostenstijging van uw energieverbruik, met een maximum van 160.000 euro. Wel moet uw kostenstijging hoger zijn dan de drempelprijs van € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit.

Bekijk ook:
Geschreven door
Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Volgend bericht
Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?