(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

31-10-2022

Ontwikkelingen wet- en regelgeving: uitstel Omgevingswet en aanscherping energiebesparingsplicht

Neemt u deel aan het webinar over de Omgevingswet? 

In compliance zijn betekent dat u relevante wet- en regelgeving en het bijhouden van de wijzigingen hierop, in kaart moet brengen voor uw bedrijf. Dat kunt u doen via ons platform Makeonline. De ontwikkelingen over het 3e kwartaal van 2022 zijn nu door ons in  Makeonline gezet. 

Het 3e kwartaal is over het algemeen een rustig kwartaal qua publicaties. Ook dit kwartaal zijn er relatief weinig publicaties. Toch zijn er ontwikkelingen die het komende jaar mogelijk veel impact op u hebben. 

Omgevingswet met een half jaar uitgesteld

De Omgevingswet treedt nu naar verwachting op 1 juli 2023 in werking. Dit betekent een half jaar extra tijd om u voor te bereiden op de komst van deze wet. De kans dat de regels die op uw bedrijf van toepassing zijn veranderen is groot. Zo wijzigt het onderliggende stelsel van milieuwetgeving ingrijpend. Uw bedrijf wordt niet meer gezien als 1 inrichting, maar als een verzameling milieubelastende activiteiten.

Heeft u op dit moment te maken met een omgevingsvergunning of een meldingsplicht? Dan kan dit veranderen onder de Omgevingswet. Lokale regels en lokale afwegingen over thema’s zoals geluid, geur en bouwen gaan een grote rol spelen. Dat u er iets mee moet, is zeker. Wat verandert er voor uw bedrijf? Hoe krijgt u er grip op?

Wilt u een succesvolle overgang naar de nieuwe Omgevingswet? Dan is de KWA Omgevingswetcheck onmisbaar! Wilt u meer weten over hoe onze aanpak u kan helpen? Kom naar ons webinar Omgevingswetcheck.

Aanscherping energiebesparingsplicht

De concepttekst van de wijzigingsregeling in verband met het actualiseren van de energiebesparingsplicht is gepubliceerd. De energiebesparingsplicht wordt hierin verbreed met de verplichting tot het treffen van maatregelen voor de verduurzaming van het energieverbruik. Naast energiebesparende maatregelen worden daarmee ook maatregelen voor het produceren van duurzame energie en elektrificatiemaatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder toegevoegd aan de verplichting.

Hiermee wordt het aantal maatregelen en de reikwijdte van de energiebesparingsplicht uitgebreid. De ondergrens van het energiegebruik blijft bestaan, maar de doelgroep is uitgebreid met ETS-bedrijven en vergunningplichtige bedrijven. Dit maakt dat de energiebesparingsplicht voor veel meer bedrijven gaat gelden.

Hier vindt u meer informatie over de verplichting.

Ook eenvoudig voldoen aan uw verplichtingen? Overweeg dan eens onze online tool Makeonline. Hiermee maakt u aantoonbaar op welke wijze binnen uw organisatie voldaan wordt aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Makeonline? Neem contact met ons op.

Bekijk ook:
Geschreven door
Hannah Meijer
Coördinator content Makeonline

Tel.: 0334221389

E-mail: ham@kwa.nl

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...