(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

07-12-2021

Trendsetter Holland Malt: mouterij 100% elektrificeren

Uniek: als eerste mouterij van het gas af. 

Holland Malt, de mouterij van Royal Swinkels Family Brewers, wil het mout-droogproces geheel elektrificeren en compleet van het gas afgaan. Een uniek project omdat zij de eerste hierin zijn. KWA mocht ondersteuning bieden in de persoon van adviseur Berry de Jong. Hij begeleidde het subsidietraject en de businesscase.

Hoe gaat momenteel het proces in zijn werk? Voor het ‘eersten’ ofwel drogen zijn grote hoeveelheden warme lucht nodig en daarvoor wordt aardgas gebruikt. Er gaat ongeveer 18 miljoen kuub aardgas per jaar doorheen, vergelijkbaar met wat zo’n 14.000 huishoudens jaarlijks verbruiken. Het moederbedrijf van Holland Malt, familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers, heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. Zij ontwikkelden de eigen Swinkels Circularity Index (SCI). Daarin staan 12 onderwerpen die bijdragen aan de SCI, zoals energie, transport en verpakkingen maar ook  hoogwaardig hergebruik van reststromen bijvoorbeeld. In 2025 wil Swinkels voor 75 procent duurzaam ondernemen. De elektrificatie van de mouterij in de Eemshaven past hier helemaal in. 

Jos Jennissen (CEO Holland Malt) en Martijn van Iersel (Manager Quality & Technology Holland Malt) onthullen op 7 december 2021 de plannen. (foto: Swinkels)

De rol van KWA

KWA adviseur Berry de Jong ondersteunt Holland Malt met de SDE++-subsidieaanvraag. Deze subsidie is bedoeld voor de grote warmtepompen. Deze warmtepompen gebruiken restwarmte die nodig is voor het droogproces.

Berry over het project: “Het mooie is dat alles in elkaar grijpt: duurzaam ondernemen, anticiperen op de regelgeving in het kader van de energietransitie en CO2-uitstoot, circulair ondernemen. Ik heb de businesscase geoptimaliseerd en de SDE++-subsidieaanvraag begeleid. Wat ik bijzonder vind, is dat Holland Malt echt een voorloper is. Ze kozen voor KWA, omdat wij brede ervaring hebben in deze trajecten, met kennis van businesscases, techniek, regelgeving en subsidieaanvragen. Ook hebben we eerder geholpen met een onderzoek naar energiebesparing en de verplichtingen van de Europese CO2-emissiehandel (EU-ETS). Een geweldig innovatief project, en wat mooi dat KWA hieraan mocht bijdragen.”

Holland Malt en Royal Swinkels Family Brewers laten zien dat innovatief denken en een langetermijnstrategie hebben, tot resultaat leidt. Kansen zoeken en vinden, KWA ondersteunt daarbij. Neem contact op als u meer wil weten.

Bekijk ook:
Geschreven door
Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?