(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

05-09-2023

SDE++ opent definitief in september

Aanvragen tot en met 5 oktober. 

Ondernemers kunnen van 5 september tot en met 5 oktober 2023 de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. De Europese Commissie heeft de wijzigingen in de nieuwe openstelling van de SDE++ goedgekeurd. Het budget voor deze ronde bedraagt € 8 miljard.

Eerder dit jaar ging de openstelling van 6 juni tot en met 6 juli niet door, omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor de zogeheten ‘hekjes’. De commissie wilde eerst kijken of deze wijziging in de regeling een geoorloofde staatssteun was. Deze hekjes zorgen er namelijk voor dat bepaalde technieken meer kans maken op subsidie.

Het gaat hierbij om technieken die lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen (groengas en waterstof) produceren. Hiervoor is in 2023 budget gereserveerd, omdat deze nu nog minder rendabel zijn. Maar op de lange termijn zijn deze wel belangrijk voor de energietransitie.

Het budget van de SDE++ bedraagt dit jaar € 8 miljard.

Meer informatie en de belangrijkste wijzigingen op de website van RVO. 

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Geschreven door
Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energie- en procestechniek

Uw productieproces heeft diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. KWA speelt bij all...