(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

04-03-2021

Hoe ziet uw sprinklersysteem er van binnen uit?

Kent u uw sprinklersysteem van binnen? Sprinklerleidingen moeten namelijk volgens de norm TB80 vóór 1 augustus 2021 op de vereiste momenten (periodiciteit) van het onderhoudsprogramma inwendig worden geïnspecteerd.

Wie herkent (niet) het probleem van kleine lekkages in sprinklerleidingen?

In de praktijk blijkt dat sprinklersystemen vaak lekken,als gevolg van corrosie. Omdat deze lekkages voor overlast zorgen, is uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken. De deskundigheid van KWA op gebied van corrosie heeft bijgedragen aan het erkennen en herkennen van corrosie in sprinklersystemen en mogelijke verbeterpunten om dit in de toekomst te minimaliseren. Dit heeft onder ander geleid tot de whitepaper ‘Corrosiebeheersing in sprinklerinstallaties van december 2015. Naar aanleiding van deze whitepaper, wordt in de TB80 het uitvoeren van inwendige inspecties in sprinklersystemen verplicht gesteld.

TB80: beheer en onderhoud van sprinklerinstallaties

De TB80 geeft eisen aan voor het beheer en onderhoud van een sprinkler- en sproei-installatie, inclusief (indien van toepassing) een bijbehorende schuimbijmeng-installatie. Sinds 1 augustus 2019 geldt de TB80, waarin onder andere staat aangegeven dat inwendige leidinginspecties voor 1 augustus 2021 binnen de vereiste periodiciteit van het onderhoudsprogramma moeten zijn uitgevoerd. Deze inwendige inspecties moeten eens in de 15 jaar worden uitgevoerd.

Foto: sprinklersysteem

Hoe ziet uw sprinklersysteem er uit?

Met een video-endoscopisch onderzoek van sprinklerleidingen, volgens TB80, is het mogelijk vast te stellen of uw sprinklersysteem hinder ondervindt van corrosie en/of verstoppingen. In combinatie met het ontwerp, het testregiem, de aanleg, eventueel wateronderzoek en (historische) ervaringen geeft dit inzicht of het sprinklersysteem doelmatig kan functioneren. Bij grotere systemen zal vooraf een onderzoeksplan opgesteld moeten worden, waarin onderbouwd aangegeven wordt welke secties inwendige worden geïnspecteerd, om een representatief beeld te krijgen van de staat van het sprinklersysteem.

Onze adviseurs kunnen u uitgebreid informeren over corrosie in sprinklersystemen. Ze kunnen ook inspecties uitvoeren om een onafhankelijk oordeel te geven over de staat van het systeem. Dat natuurlijk inclusief aanbevelingen over de mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Neem contact op bij vragen.

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...