(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

16-08-2022

Energieprijzen: wie is eerder, u of de toekomst?

De gascrisis en hoge prijs voor CO2-uitstoot hakken erin. Hoe gaat uw bedrijf ermee om? 

Waar de coronapandemie in het voorjaar van 2020 nog zorgde voor historisch láge prijzen van fossiele  brandstoffen, resulteerde de Russische invasie van Oekraïne in een enorme stijging van de gasprijzen. De elektriciteitsprijzen volgen hetzelfde verloop als de gasprijzen omdat een groot aandeel van de Nederlandse elektriciteit wordt opgewekt door fossiele brandstoffen.

De stijging van de prijzen wordt niet alleen veroorzaakt door de hoge grondstofprijzen (gas), maar ook door het lage niveau van de gasvoorraden en de hoge prijs voor CO2-uitstoot (EU-ETS). En dit zijn slechts de grondstofprijzen, hier komen de opslagen, heffingen, belastingen en emissierechten nog bij!

Gascrisis op eerste niveau

Het kabinet heeft maatregelen afgekondigd om op korte, middellange en lange termijn de afhankelijkheid van Russisch gas zo snel mogelijk te verminderen. Voor de korte termijn is het eerste niveau van een gascrisis afgekondigd: de ‘vroegtijdige waarschuwing’. Hiermee heeft het kabinet meer toezicht op de gasvoorraden. Voor de middellange en lange termijn wordt ingezet op besparing van energie. Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de doelstelling en handhaving van de energiebesparingsplicht bij bedrijven.

Opeenstapeling van maatregelen merkt iedereen

De prijs voor CO2-uitstoot op de Europese CO2-emissiehandel EU-ETS, neemt sinds circa november 2020 vrijwel lineair toe. Iedereen gaat het merken. In de Europese Klimaatwet zijn doelen vastgelegd voor een klimaatneutrale Europese Unie in 2050. Een belangrijk tussendoel uit de Europese Klimaatwet is de vermindering van broeikasgasemissies met 55 procent in 2030 ten opzichte van 1990. De opeenstapeling van maatregelen die hiervoor nodig zijn, zorgen ervoor dat iedere energieverbruiker in Nederland dit gaat merken.

Door de stijgende prijzen wordt het energieverbruik een steeds groter deel van de productiekostprijs. Bij KWA helpen we bedrijven met onze rekenmodellen inzicht te krijgen in de energierekening van vandaag én overmorgen. Bovendien: de stijgende prijzen dwingt bedrijven ertoe om een strategisch plan op te stellen voor CO2-reductie.

Kan het anders?

Daarom is het belangrijk dat u vooraf nadenkt over hoe het anders kan. Projecten en vervangingsinvesteringen van processen komen maar 1 à 2 keer voor tot 2050. Het moet dus in één keer goed. Een CO2-reductieplan met een roadmap van de CO2-reductiemaatregelen tot 2030 met doorkijk naar 2050 biedt in één oogopslag de kansrijke opties, planning, mijlpalen en onderlinge verbanden. Ook geeft dit inzicht in de impact op de productiekostprijs. Verder laat de roadmap het verloop van de CO2-emissie zien tot 2050 en de afstand tot de benchmark. Het CO2-reductieplan bevat een plan van aanpak waarmee u een duidelijk handelingsperspectief heeft. Een routekaart CO2-reductie zorgt u ervoor dat u voorbereid bent op de toekomst.

Wilt u weten hoe u ook grip krijgt op uw energierekening, nu en overmorgen? KWA helpt u met het opstellen van een routekaart CO2-reductie. De vraag is wie is eerder, u of de toekomst?

Bekijk ook:
Geschreven door
Berry de Jong
Procestechniek en Energie

Tel.: 0334221344

E-mail: bj@kwa.nl

Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Volgend bericht

30-08-2022

Bodem is ‘hot’!

KWA gaat mee in de ontwikkelingen en ondersteunt bedrijven bij vragen over bodemrelateerde zaken.

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?