(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

23-07-2018

Energiemanagement en -bewustwording essentieel voor de energietransitie

Onder meer de industrie en de overheid zitten op dit moment aan tafel om afspraken te maken over het terugdringen van de CO2-emissie in 2030 met 49%.

Onder meer de industrie en de overheid zitten op dit moment aan tafel om afspraken te maken over het terugdringen van de CO2-emissie in 2030 met 49%. Er is geen zilveren kogel in de vorm van een energietechnologie, waarmee de industrie de vereiste klimaatdoelstellingen kan realiseren. Een bedrijf moet op meerdere fronten in actie komen. Het draait namelijk niet alleen om techniek, het gedrag van de medewerkers en de organisatie zijn net zo belangrijk. Dat zijn de bouwstenen van het energiemanagementsysteem van een bedrijf.

Met die wetenschap ontwikkelde KWA de cursus ISO 50001 / Energiemanagement.

De deelnemers doen in één dag kennis op en oefenen om binnen hun eigen organisatie een praktisch energiemanagementsysteem op te tuigen volgens een beproefde methodiek. Aan de hand van de 6-stappen compliancemethodiek, de verbeterde versie van de PDCA -cyclus, richten de deelnemers voor een modelbedrijf een energiemanagementsysteem in.

De combinatie van kennis aanbieden, deze kennis actief toepassen in praktijk- en groepsopdrachten én ervaringen met elkaar uitwisselen, houdt de deelnemers gedurende de hele dag actief betrokken.

Het afgelopen half jaar heeft KWA al voor meer dan 30 industriële productiebedrijven de cursus ISO 50001 / Energiemanagement verzorgd. De deelnemers zijn werkzaam bij een grote variëteit aan sectoren: van de energie-intensieve industrie in het Rijnmondgebied tot voedingsmiddelenbedrijven uit heel Nederland. Vanwege het grote succes van deze bijeenkomsten staat de cursus ook in oktober weer gepland (zie www.kwa.nl/bijeenkomsten).

KWA is partner van een Europees project (zie kader), waarin op maat gemaakte trainingen en instrumenten worden ontwikkeld voor een energiebewuste bedrijfscultuur. Met de kennis die we hier opdoen, actualiseren we ook onze ISO 50001-cursus.

De Agrofoodsector in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Nederland staat centraal in het Europese project INDUCE. INDUCE wil meetbaar bijdragen aan het vergroten van energie-efficiëntie door training en het opbouwen van competenties. Het ultieme doel is een energiebewuste bedrijfscultuur realiseren. ECN part of TNO, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en KWA vormen samen het projectteam voor Nederland.

De Human Centered Design aanpak vormt de kern van het project: interventies zijn maatwerk voor elk bedrijf en centraal staan de drijfveren van deelnemers en de organisatiecultuur.

De belangrijkste rol van KWA in dit project is het verzorgen van de trainingen voor de Nederlandse Agrofood-bedrijven.

Bekijk ook:
GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Geschreven door
Bas Oldenhof
Energietransitie

Tel.: 0334221341

E-mail: bo@kwa.nl

Volgend bericht

02-08-2018

Bodemenergie rendabel?

Extra maatregelen zijn nodig om gebruikers sneller en vaker te laten kiezen voor duurzame energie, s...