(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

10-01-2019

Corrosie voorkomen in ontwerpfase installaties

Tijdens het ontwerpen van een installatie is er vooral oog voor het comfort, de energetische kant van de installatie, en niet te vergeten de prijs. De corrosiegevoeligheid van een installatie wordt vaak onderbelicht, soms met grote gevolgen en hoge kostenposten na de oplevering.

Tijdens het ontwerpen van een installatie is er vooral oog voor het comfort, de energetische kant van de installatie, en niet te vergeten de prijs. De corrosiegevoeligheid van een installatie wordt vaak onderbelicht, soms met grote gevolgen en hoge kostenposten na de oplevering.

Als we denken aan corrosiegevoeligheid gaat het niet alleen om waterbehandeling. Naast waterbehandeling speelt ook het gebruik van verschillende materialen een rol: de combinatie van waterkwaliteit en materiaalkeuze is een factor in de corrosiegevoeligheid van een installatie. Door al in de ontwerpfase rekening te houden met mogelijke corrosieproblematiek en de kans hierop te beperken, kan in de praktijk veel ellende en kosten bespaard blijven.

Problemen door corrosie

Er zijn inmiddels vele voorbeelden van problemen door corrosie, zoals bij warmte/koudesystemen uitgevoerd in metaal en kunststof. Vaak zijn kunststoffen zuurstofdoorlatend, zodat het water verzadigd raakt met zuurstof, terwijl de meeste metalen niet met zuurstof in aanraking moeten komen, omdat ze hiervan kunnen gaan oxideren.

Risico’s in beeld

De combinatie van verschillende materialen kan ook een uitdaging zijn voor de waterbehandeling. Zo heeft aluminium een heel andere pH nodig dan bijvoorbeeld koolstofstaal. Er moet dus een compromis gezocht worden, maar voor beide materialen is dat niet optimaal.

Door het gebruik van verschillende materialen bestaat er een grotere kans op galvanische corrosie, tussen het edele en mindere edele metaal.

Naast corrosie spelen ook afzettingen een negatieve rol in (warmwater) installaties, vaak hardheidsafzettingen. Door op voorhand te weten welke waterkwaliteit gebruikt gaat worden in het systeem, is na te gaan of behandeling nodig is om afzettingen bij een bepaalde temperatuur te voorkomen. Zo kan dit resulteren in deelontharding in plaats van volledige ontharding. Een tijdige beschouwing zorgt dan voor een capaciteit van de ontharder die niet te groot is, met als gevolg een lagere investering. De kans op afzettingen, met rendementsvermindering en mogelijk zelfs schade tot gevolg, is dan toch geminimaliseerd.

Aandacht voor corrosie in ontwerpfase

KWA kan in de ontwerpfase het ontwerp toetsen om:

  • Corrosiegevoeligheden (combinatie van materialen) vast te stellen,
  • De eisen te bepalen die aan de waterkwaliteit gesteld moeten worden (om corrosie en afzettingen te voorkomen)
  • De optimale waterbehandeling te bepalen (waterkwaliteit versus materiaal),
  • Zodat u na oplevering niet met grote herstelposten geconfronteerd wordt.

 

Problemen bij de bouw van een installatie zijn al vervelend genoeg, maar als het om DB(F)MO (Design Build Finance Maintain & Operate)-projecten gaat, worden de operationele kosten veel hoger dan ingeschat en moet wellicht vaker materiaal vervangen of aangepast worden. En door verspilling van grondstoffen komt ook de duurzaamheid in het gedrang.

Bouwt u een nieuwe installatie of heeft u hier plannen voor? Nodig ons uit voor een vrijblijvend gesprek. Wij denken graag met u mee om corrosie geen kans te geven.

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Vorig bericht

09-01-2019

Corrosie Atlas opnieuw uitgebracht

De Corrosie Atlas was een tijd lang helemaal niet meer verkrijgbaar. Nu is de Corrosie Atlas opnieuw...

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...