(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

09-01-2019

Corrosie Atlas opnieuw uitgebracht

De Corrosie Atlas was een tijd lang helemaal niet meer verkrijgbaar. Nu is de Corrosie Atlas opnieuw uitgekomen.

Alweer 21 jaar geleden is de 3e en laatste druk van de Corrosie Atlas verschenen. De Corrosie Atlas was een tijd lang helemaal niet meer verkrijgbaar. Nu is de Corrosie Atlas opnieuw uitgekomen.

Mascha van Hofweegen, senior adviseur Water en Corrosie bij KWA Bedrijfsadviseurs, vertelt hierover in de video die we speciaal hiervoor maakten.

Corrosie Atlas nog steeds actueel

Corrosie processen zijn niet aan trends onderhevig, dus de Corrosie Atlas is nog steeds actueel. Koolstofstaal wordt nog steeds aangetast door zuurstofcorrosie en roestvast staal blijft, in contact met een chloridehoudend milieu, gevoelig voor pitting en spanningscorrosie. Maar ook andere materialen zoals Duplex, messing en CuNiver zijn onder bepaalde omstandigheden aan corrosieprocessen onderhevig.

Momenteel is Mascha onder andere via de werkgroep corrosie druk bezig met onderzoek in sprinklersystemen. Hiervan staat al een voorbeeld in de Corrosie Atlas. Ook corrosie in gesloten warm- en koudwater systemen is op dit moment een hot item waarvan al een voorbeeld opgenomen is in de Corrosie Atlas. Zoals  de aantasting van messing afsluiters in warmwatersystemen.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor microbiologische corrosie, over MIC. Evert During heeft hier al verschillende voorbeelden van in de Corrosie Atlas opgenomen. Door nieuwe analysetechnieken en onderzoek is er wel steeds meer over deze ingewikkelde corrosiemechanisme bekend.

Waarom gaat het juist hier mis?

Bij KWA vinden we corrosie een ongelofelijk interessant fenomeen. Bij corrosievraagstukken is het altijd weer de vraag waarom gaat het ergens mis en ergens anders niet. Wat maakt het verschil. Je kan nooit denken dat je processen helemaal begrijpt. Eigenlijk is het bij corrosievraagstukken zo dat je te werk gaat als Sherlock Holmes, alle puzzelstukjes moeten in elkaar passen. Metalen willen altijd blijven corroderen en wij blijven altijd ons best doen om de corrosieproces te beperken of tegen te gaan.

Corrosiepreventie en schade-onderzoek

Heeft u ook regelmatig te maken met corrosie issues, dan is dit een prachtig boek dat u kan helpen bij corrosiepreventie en schade-onderzoek. De Corrosie Atlas helpt bij het vormen van een beeld hoe een specifiek materiaal onder bepaalde omstandigheden aangetast wordt door corrosie. Naast een deel theorie is het gewoon vooral een prachtig plaatjesboek.

De Corrosie Atlas is te bestellen bij Elsevier via hun website.

Heeft u vragen over corrosie of corrosie issues? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Volgend bericht

10-01-2019

Duurzame oplossingen in realisatieprojecten

Een bedrijf met nieuwbouw- en renovatieplannen staat aan de vooravond van het realiseren van een aan...

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...