(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

24-01-2019

Opstarten zonder productieverlies, is dat mogelijk?

Een zo laag mogelijk waterverbruik, een zo laag mogelijk energieverbruik, duurzame energie, geen gas verbruik en het maken van een topproduct. Dit waren de doelstellingen voor de nieuwe slachterij in Heeten van Runderslachterij Hutten Traditional Beef. Iedere doelstelling hebben zij bij de opstart van de nieuwe slachterij gehaald. Én ze zijn na de verhuizing met nul productieverlies opgestart.

Vier jaar later bij Runderslachterij Hutten

Dit is echt opmerkelijk te noemen, omdat er jammer genoeg vele voorbeelden in deze bedrijfstak zijn waarbij weken tot zelfs maanden productie verloren is gegaan. Afgelopen jaar was er nog een vleesverwerker in het nieuws, omdat zij hun nieuwe slachterij enkele maanden stillegden. De combinatie van installaties maakt dat een productielijn pas operationeel is als deze installaties integraal functioneren. De vleesverwerker noemde niet hoeveel de schade bedroeg van de tijdelijke stillegging, maar je kunt je de kosten en bedrijfsrisico’s wel voorstellen die hiermee gepaard gaan.

Visie, voorbereiding, samenwerking en geduld

Dat Hutten zonder productieverlies is opgestart, is geen toeval geweest. Dat heeft alles te maken gehad met visie, voorbereiding, samenwerking en geduld. Het goed opstarten van de productie is echt essentieel en wordt enorm onderschat. De gedachte is vaak “als de boel geïnstalleerd is, kunnen we draaien”. Zo werkt het helaas niet.

Uit onze ervaring met de realisatie van technische projecten, zijn er een aantal zaken die noodzakelijk zijn voor een goede opstart in een project.

Voor een goede opstart bij nieuwbouw of renovatie zijn een aantal zaken noodzakelijk. Deze punten blijken telkens weer cruciaal te zijn bij de technische projecten die wij begeleiden. Zo ook bij Hutten, waar KWA van begin tot eind heeft ondersteund, door in onze rol naast de eigenaar te gaan staan.

Cruciale punten voor goede opstart

  • Ontwerp en engineering gereed voor aanvang bouw.
  • Geen tussentijdse ontwerpwijzigingen tijdens bouw.
  • Zorg voor een goede commissioning met de leverancier van de op te leveren onderdelen, zodat deze geen kinderziektes meer bevatten.
  • Doe productietesten/-trainingen van verschillende afdelingen, maar ook op capaciteit totdat je het onderdeel “vertrouwt” als gereed voor volledige productie.
  • Start een fabriek in omgekeerde producti volgorde op. Bij Hutten was de volgorde daardoor waterzuivering - koeling (met alle terugwinsystemen) - krattensysteem - vleesverwerking met verpakking en als laatste pas de slachterij zelf.

 

Het klinkt allemaal zo logisch, maar wordt enorm onderschat en stappen worden overgeslagen door tijds- en productiedruk. Doordat wij weten dat dit grote invloed heeft op een goede opstart zonder productieverlies, hameren wij erop bij onze klanten dit goed te doen. En hier dus de tijd voor te nemen. Dat bespaart een hoop ellende en geld. Wat soms miljoenen kost.

Voorloper op energietransitie

De slachterij is gebouwd met de op dat moment best beschikbare en ook nog betaalbare technieken, waarmee deze fabriek een voorloper is geworden van hygiëne en duurzaamheid en toekomstbestendigheid. De fabriek heeft geen gasaansluiting meer. De op dit moment veel besproken energietransitie is op Hutten niet meer van toepassing en zij focussen zich nu op systeem- en productie-optimalisatie.

De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

  • Productieruimten worden na schoonmaak extra geventileerd en gedroogd met restwarmte uit de koelinstallatie.
  • Warm water wordt aangemaakt met restwarmte uit de koelinstallatie.
  • Kantoorverwarming met restwarmte uit de koelinstallatie.
  • Tekort aan warmte wordt met een warmtepomp aangevuld.
  • Waterverbruik is veel lager ten opzichte van de oude slachterij.
  • De productie kon in 3 jaar tijd verdubbeld worden, zonder wezenlijke aanpassingen.
  • De kwaliteit van het product is toegenomen door de nog betere hygiëne die in het ontwerp was meegenomen.

Een doordacht ontwerp en alle relevante besluiten nemen voordat met de bouw gestart werd, heeft ertoe geleid dat er nu een fabriek staat die aan alle verwachtingen voldoet én zijn tijd vooruit is. Ze waren en zijn nog steeds een voorbeeld voor de sector.

Plannen voor nieuwbouw of renovatie? Te vaak monden mooie plannen uit in lange, moeizame trajecten met teleurstellingen. Dit is niet nodig! KWA deelt een vijftal praktische tips, uit eigen ervaring, in een whitepaper, om van uw plannen een succesverhaal te maken. ♦

Vraag dit whitepaper hier aan

Bekijk ook:
Geschreven door
Paul ten Have
Procesoptimalisatie

Tel.: 0334221339

E-mail: pth@kwa.nl

Volgend bericht
Gerelateerde dienst
Realisatie nieuwbouw en renovatieplannen

Helpen realiseren van uw innovatieve nieuwbouw- of renovatieproject✓ Integraal pakket aan functionele eisen en voord...