(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

25-05-2022

Verbod op handel en vervoer van Japanse duizendknoop

Sinds 1 januari 2022 geldt een handelsverbod op Aziatische duizendknopen. 

Aziatische duizendknopen, zoals bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop, zijn woekerplanten die nagenoeg onuitroeibaar zijn. Ze zorgen voor problemen zoals de aantasting van funderingen.

Sinds 1 januari 2022 geldt een handelsverbod op Aziatische duizendknopen. Dit geldt ook voor vervoer van grond met (resten) duizendknopen. Alleen handel en vervoer in het kader van uitroering van Aziatische duizendknopen blijft toegestaan.

Aangezien Aziatische duizendknopen zich met name verspreiden door menselijke handelen, zoals maaien en grondverzet, is het belangrijk bij deze handelingen rekening te houden met de aanwezigheid van deze planten. 

Ondanks het verbod op handel en vervoer van Aziatische duizendknopen is er momenteel nog geen wettelijk onderzoeksplicht.  Verwacht wordt dat deze wettelijk onderzoeksplicht op termijn komt wel komt.

Wat kunt u nu doen? Voorkom bij grondverzet (ook binnen uw eigen terrein) dat u Aziatische duizendknopen verspreidt. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld in het groeiseizoen (mei t/m oktober) een inspectie uit te voeren naar de aanwezigheid van Aziatische duizendknopen. Op deze manier weet u of er op uw terrein deze planten voorkomen en of u bij afvoer van grond met (resten) duizendknopen rekening moet houden met hoge verwerkingskosten.

Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook:
Geschreven door
Suzanne Por
Bodembescherming en bodemonderzoek

Tel.: 0334221324

E-mail: spo@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Bodem

Met allerlei bodemaspecten kunt u als eigenaar of gebruiker van een locatie op verschillende manieren te maken krijgen, ...