(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

19-10-2023

Ontwikkelingen wet- en regelgeving: nieuwe richtlijn energie-efficiëntie en PGS 37

In compliance zijn betekent dat u relevante wet- en regelgeving en het bijhouden van de wijzigingen hierop, in kaart moet brengen voor uw bedrijf. De ontwikkelingen over het 3e kwartaal van 2023 zijn nu beschikbaar in Makeonline.

2 interessante ontwikkelingen zijn:

Nieuwe richtlijn energie-efficiëntie

De definitieve tekst van Richtlijn (EU) 2023/1791 over energie-efficiëntie is gepubliceerd. Deze nieuwe richtlijn vervangt de huidige EED-richtlijn. Op het moment dat de richtlijn is geïmplementeerd (uiterlijk 12 oktober 2025) moeten bedrijven met een gemiddeld energiejaarverbruik van meer dan 10 TJ in de 3 voorgaande jaren een energie-audit uitvoeren en dit iedere 4 jaar herhalen. Of er moet sprake zijn van een gecertificeerd energiebeheersysteem.

Bedrijven met een gemiddeld energiejaarverbruik van meer dan 85 TJ in de 3 voorgaande jaren moeten een gecertificeerd energiebeheersysteem hebben.

PGS 37-1: 2022 lithium-houdende energiedragers: Energie Opslag Systemen (EOS)

In verband met de toename in het gebruik van lithiumbatterijen en de risico’s die hiermee gepaard gaan, is PGS 37-1 opgesteld. Deze richtlijn is van toepassing op bedrijven die gebruikmaken van energieopslagsystemen (EOS’en) bestaande uit lithiumhoudende oplaadbare energiedragers met een totaal opgestelde capaciteit van meer dan 20 kWh.

PGS 37-1 bevat richtlijnen voor de veilige opslag van elektriciteit in EOS en hoe u op een veilige manier met ‘grote batterijen’ moet omgaan.

Ook eenvoudig voldoen aan uw verplichtingen? Overweeg dan eens onze online tool Makeonline. Hiermee maakt u aantoonbaar op welke wijze binnen uw organisatie voldaan wordt aan (wijzigingen in) wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Makeonline? Neem contact met ons op.

Bekijk ook:
Geschreven door
Hannah Meijer
Coördinator content Makeonline

Tel.: 0334221389

E-mail: ham@kwa.nl

Ingrid Steenbeek

Tel.: 0334221310

E-mail: ist@kwa.nl

Volgend bericht

19-10-2023

CSRD-werkgroep: samen aan de slag

'Brengt theorie en praktijk bij elkaar', zei een deelnemer. 

Vorig bericht

26-09-2023

Koeltorens: saneren of verduurzamen

Op weg naar meer duurzaamheid. 

Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...