(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

26-09-2023

Koeltorens: saneren of verduurzamen

Op weg naar meer duurzaamheid. 

Koeltorens fungeren voor het afvoeren van overtollige warmte. Een kritische beschouwing van de afgevoerde warmte is de eerste stap. Waarom immers warmte afvoeren als elders warmte nodig is? Opwaarderen van warmte met een warmtewisselaar of warmtepomp leidt elders tot besparing op verbruik aan (fossiele) brandstoffen en CO2-emissie.

Besparen op brandstoffen

Daarbij worden retourwaterstromen richting de koeltoren(s) veelal gemengd en functioneert de koeltoren vaak inefficiënt met een onnodig verbruik van energie voor pompen/ventilatoren, een hoger chemicaliënverbruik en meer emissie van geluid. Een onafhankelijke blik op de deelstromen, reductie van de watercirculatie en schakeling van de koeltoren leidt al snel tot een besparing op kosten voor energie  en onderhoud.

Optimalisatie waterverbruik

De operationele kosten bij koeltorens bestaan, naast energie, uit kosten voor water, chemie, lozingskosten et cetera. Optimalisatie van het waterverbruik van de koeltoren en het verbruik aan water-behandelingschemicaliën levert al snel resultaat. Er zijn steeds meer alternatieve waterbehandelingstechnieken beschikbaar om microbiologie, corrosie en afzettingen te voorkomen.

Ook het lozen van bepaalde chemicaliën/componenten wordt steeds meer beperkt. Een kritische kijk op het functioneren van een koelsysteem kan leiden tot reductie van geluidemissie. Niet het eerste aspect waar u misschien aan denkt bij een koeltoren, maar deze emissie is vaak een significante bron binnen een akoestisch onderzoek.

Kijken naar noodzaak koeltoren

KWA is van mening dat een kritische beschouwing van de noodzaak of het functioneren van koeltorens invulling geeft aan het streven naar reductie van het energiegebruik en de weg naar meer duurzaamheid.

In dit whitepaper vindt u de nieuwe kijk van KWA op koeltorens. 

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Geschreven door
Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Vorig bericht

18-09-2023

Kijk livestream Prinsjesdag 2023 terug

Kijk terug op ons YouTube kanaal. 

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.