Logo KWA
Of zoekt u wat anders?

nl

NL EN
Nieuws

Minder productie-uitval voor kaasproducent

Binnen een bedrijf moeten de volumes binnen een acceptabele tijd en met een specifieke kwaliteit geproduceerd worden. Maar het productieproces echt beheersen? C.Z. Rouveen Kaasspecialiteiten uit het gelijknamige Rouveen ervaarde een relatief hoge productie-uitval, maar waar en in welke mate was een raadsel.

26-09-2019

Daarom werd de hulp van KWA ingeroepen. C.Z. Rouveen Kaasspecialiteiten heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een kaasspecialiteitenfabriek, met gebruik van zowel koe- als geitenmelk en zowel voor het reguliere segment als het biologische segment. Er worden meer dan 200 soorten kaasspecialiteiten ontwikkeld en geproduceerd. Veel verschillende kazen dus, wat zorgde voor een relatief hoge productie-uitval.

‘Stap voor stap inzichtelijk’

“Er liep al een project en KWA wilde graag de uitval bestuderen”, zegt Justin Koster, productieleider. “Daar zeggen we natuurlijk geen nee op. Volgens een gedegen methodiek werd stap voor stap het proces inzichtelijk gemaakt. Dat was ook onze behoefte: een frisse blik en een duidelijke analyse waar het nu aan schort.”

Met de focus vanuit het product is stap voor stap het productieproces inzichtelijk gemaakt. Hierdoor werd inzichtelijk waar de uitval optrad. Door op deze locaties een meting uit te voeren werd de omvang van de uitval (2de keus kaas) per deelproces inzichtelijk. Met als gevolg dat focus aangebracht kon worden op een specifiek deelproces. Namelijk vanaf het afvullen tot het uitpekelen van de kazen.

Het resultaat is net zo duidelijk, concludeert Koster: “Minder productieverlies en minder aanpassingen in de productieplanning.”

Bronoorzaak kwaliteitsverlies

Door bij het deelproces in te zoemen op de verschillende parameters werd bepaald welke parameters het meeste invloed op het product konden hebben. Vervolgens is gekeken naar wat mogelijke bronoorzaken van het kwaliteitsverlies waren. Met diverse fysieke en procedurele aanpassingen zijn meerdere van deze bronoorzaken die kwaliteitsverlies veroorzaakte deels of volledig weggenomen.

Door het zichtbaar worden van de verbetermogelijkheden ging C.Z. Rouveen Kaasspecialiteiten snel over naar het doorvoeren van oplossingen.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met onze adviseur.

Bekijk ook: