(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

10-01-2019

Lekkende of verstopte sprinklersystemen

In de praktijk blijkt dat sprinklersystemen vaak lekken, veroorzaakt door corrosie. Omdat deze lekkages voor overlast zorgen, is uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken. De deskundigheid van KWA op gebied van corrosie heeft bijgedragen aan het (h)erkennen van corrosie in sprinklersystemen en mogelijke verbeteringen.

Wie herkent (niet) het probleem van kleine lekkages in sprinklerleidingen?

In de praktijk blijkt dat sprinklersystemen vaak lekken, veroorzaakt door corrosie. Omdat deze lekkages voor overlast zorgen, is uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken. De deskundigheid van KWA op gebied van corrosie heeft bijgedragen aan het (h)erkennen van corrosie in sprinklersystemen en mogelijke verbeteringen.

In ontwerpfase corrosie onderkennen

Naast de overlast van lekkages, kan corrosie ook de doelmatige werking van de sprinklerinstallaties belemmeren. Het voorkomen van corrosie is daarom al bij het ontwerp en de aanleg van nieuwe sprinklerinstallaties een belangrijk aandachtspunt. Voor bestaande installaties kan een inwendige inspectie van de leidingen uitsluitsel geven over het optreden van corrosie. De huidige en nieuwe systemen dienen immers voor brandveiligheid, dus moeten goed (blijven) functioneren door het onder controle houden van een eventuele brand.

Problematiek in kaart

De Commissie van Deskundigen Blussystemen onderkent het optreden van corrosie in sprinklersystemen en gaf de ”werkgroep corrosie in sprinklersystemen’’, opdracht de problematiek in kaart te brengen en te komen tot voorschriften. Binnen Nederland is immers (nog) weinig inzicht in hoeveel sprinklersystemen hinder ondervinden van ongewenste lekkages als gevolg van corrosie. Een vergelijkbaar onderzoek in Duitsland gaf aan dat daar veel problemen zijn met verstoppingen en lekkages in sprinklersystemen.

De werkgroep, waarin onze corrosiedeskundige deel van uitmaakt, onderzocht het optreden van corrosie in het algemeen en microbiologische corrosie (MIC = Microbiologically Influenced Corrosion) in het bijzonder.

MIC is een corrosieproces waarin bacteriën een rol spelen en kan leiden tot de geconstateerde ongewenste lekkages en/of verstoppingen. Deze corrosievorm komt veel voor in sprinklersystemen.

Dompelbad thermisch verzinkte leidingen

Behalve MIC blijkt dat de toepassing van dompelbad thermisch verzinkte leidingen eveneens kunnen leiden tot problemen. De zogenaamde “patinalaag” dient de verzinkte leidingen te beschermen tegen corrosie en de vorming treedt op door de zinklaag afwisselend bloot te stellen aan lucht en water.

De zinkpatina laag is echter niet bestand tegen stilstaand vocht/water, omdat onder deze omstandigheden omzetting plaatsvindt naar wit volumineus zinkoxide, dat geen beschermende werking heeft op het onderliggende staal. Naast het verhoogde risico op corrosie van de leidingen, kan dit zinkoxide met name bij sprinklersystemen met hangende sprinklerkoppen voor verstoppingen zorgen in de zakpijpjes. Hierdoor is het goed functioneren van de sprinklerinstallatie niet gewaarborgd.

De publicatie met bevindingen en aanbevelingen van de werkgroep “corrosie in sprinklersystemen” is in december 2015 openbaar gemaakt via de website van het CCV (Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid)

Hoe ziet uw sprinklersysteem er uit?

Met een video-endoscopisch onderzoek van sprinklerleidingen is het mogelijk vast te stellen of uw sprinklersysteem hinder ondervindt van corrosie en/of verstoppingen. In combinatie met het ontwerp, de aanleg, eventueel wateronderzoek en (historische) ervaringen geeft dit inzicht of het sprinklersysteem doelmatig kan functioneren.

Als ter zake deskundige kan KWA u uitgebreid informeren over corrosie in sprinklersystemen en inspecties uitvoeren om een onafhankelijk oordeel te geven over de staat van het systeem. Natuurlijk inclusief eventuele aanbevelingen ter verbetering van de situatie. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs.

 

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Vorig bericht

09-01-2019

Corrosie Atlas opnieuw uitgebracht

De Corrosie Atlas was een tijd lang helemaal niet meer verkrijgbaar. Nu is de Corrosie Atlas opnieuw...

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...