(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

19-03-2024

Klimaatverandering per direct in managementsysteem-normen

Wat voor invloed heeft klimaatverandering op uw organisatie? 

Een bijzondere gebeurtenis: per 23 februari 2024 heeft ISO amendementen gepubliceerd waardoor klimaatverandering een verplicht aandachtspunt is geworden. Bijzonder omdat deze aanvulling per direct is ingegaan en dat gebeurt bijna nooit. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Op 23 februari 2024 heeft internationaal normeringsinstituut ISO amendementen gepubliceerd voor alle managementsysteemnormen, waardoor klimaatverandering een verplicht aandachtspunt is geworden. Deze aanvulling is gedaan omdat ISO de London Declaration heeft ondertekend. Daarmee willen en moeten ze via internationale normen bijdragen aan het tegengaan van, en aanpassen aan, de gevolgen van klimaatverandering. 

Direct geldend

Deze amendementen gelden voor bekende en breed gebruikte normen. Organisaties die deze normen toepassen, moeten nagaan of klimaatverandering impact heeft op de doelstellingen van hun managementsysteem. En of zij daarop actie moeten ondernemen. De amendementen zijn bij publicatie op 23 februari 2024 direct geldend.

Wat doet u ermee?

Veel organisaties hebben al een en ander over klimaatveranderingen in hun managementsysteem opgenomen. Wij vinden het belangrijk om te controleren of u wel voldoende aandacht hebt gegeven aan dit punt. Niet alleen vanuit milieuperspectief, maar ook de invloed op de kwaliteit en continuïteit van de organisatie. Denk daarbij aan logistiek, aanleveren van goederen. Overstromingen, heftige stormen, wat voor invloed hebben die op uw medewerkers en op uw organisatie?

Twijfelt u of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op

Bron: NEN

Bekijk ook:
Geschreven door
Sjanine van den Berg
KAM management

Tel.: 0334221327

E-mail: sb@kwa.nl

Volgend bericht

15-04-2024

Europees verbod op PFAS: stand van zaken

Naar verwachting gaat het verbod op PFAS op z’n vroegst van kracht in 2025.

Vorig bericht

18-03-2024

Duurzame uitbreiding voor Syngenta Seeds

Het bestaande laboratorium wordt vergroot. 

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.