(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

31-10-2023

Isolatiescan helpt energie te besparen

Ontdek de warmtelekken in uw bedrijf. 

Niet geïsoleerde leidingen, ketels en procesvaten op uw productielocatie? Dat kost geld. Al die warmte verdwijnt en afgezien dat het geld kost, is het ook niet duurzaam. Daarom heeft KWA de isolatiescan ontwikkeld. Daarbij gebruiken we een zogeheten thermografische warmtebeeldscanner.

Met het apparaat brengen wij de warmtelekken in beeld. De scanner meet niet de temperatuur maar de stralingswarmte, zoals op de infrarood-foto is te zien. Het geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. De isolatiescan kan breed ingezet worden, eigenlijk overal waar leidingen lopen en ketels staan. Momenteel meten we in een aantal zuivelfabrieken en bij andere productiebedrijven in de foodindustrie.

Op de foto 1 het 'gewone' beeld, op foto 2 met de isolatiescanner, de warmtelekken zijn duidelijk zichtbaar

Energie en warmte voor de productie

Na het meten met de scanner worden de gegevens geanalyseerd. Dan ziet de opdrachtgever waar zijn energielekken liggen. Een veel voorkomend voorbeeld uit de praktijk: met een relatief kleine investering worden leidingen geïsoleerd. Dat bedrag is binnen een jaar terugverdiend, is de ervaring. Energie en warmte die je niet verspild, kun je gebruiken om te produceren.

Controle vanaf 1 januari 2024

Bedrijven moeten voor 1 december 2023  voldoen aan de energiebesparingsplicht en de overheid controleert dit vanaf 1 januari 2024. Het uitvoeren van een isolatiescan is onderdeel van die energiebesparingsplicht. Des te meer reden om de experts van KWA in te schakelen.

Bekijk ook:
Geschreven door
Wouter Oude Wesselink
Adviseur/veiligheidskundige

Tel.: 0334221357

E-mail: wow@kwa.nl

Berten Plankeel
Energietransitie

Tel.: 03342213 35

E-mail: bp@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Energiemonitoring

Energiemonitoring speelt bij veel bedrijven. KWA krijgt vaak de vraag: wat moeten we hiermee doen?