(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

23-07-2020

Is waterstof de oplossing voor uw bedrijf?

Coronacrisis of niet, de energietransitie gaat door. Heeft u al nagedacht hoe u in 2030 50% op uw CO2-emissie gaat besparen? Ach, dat duurt nog 10 jaar, hoor ik u zeggen. En als het zover is stoppen we met gas en gaan we over op elektrisch. Ik moet u teleurstellen, tegen 2030 bestaat er een maximum op het aantal kWh dat u aan het net mag onttrekken.

Zelfs met de miljardeninvesteringen die netbeheerders komende jaren gaan plegen, kan niet alle energiebehoefte via de kabel worden verzorgd. Besparen heeft u beslist al gedaan en het theoretisch maximum komt in zicht. Energie uit zon en wind zijn weliswaar CO2-neutraal, echter niet constant beschikbaar. Elektrificatie is dus maar een deel van de oplossing.

Principeel ander productieproces nodig

Wat is het andere deel van die oplossing dan? Een principieel ander productieproces is nodig, zoals het ontwateren via membranen in plaats van het energie-intensieve verdampen, warmte-integratie en systeeminnovaties. Waterstof dus. Recentelijk werd de Kabinetsvisie Waterstof gepubliceerd waarin waterstof een prominente rol krijgt in het bereiken van de klimaatdoelen.  

De rest van het artikel vindt u hier (pdf).

Bekijk ook:
Geschreven door
Gerard Oude Wesselink
Procestechniek en installatieveiligheid

Tel.: 0334221343

E-mail: gow@kwa.nl

Volgend bericht
Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Energie- en procestechniek

Uw productieproces heeft diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. KWA speelt bij all...