(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

14-11-2019

Geen verplichting tot ledverlichting

Onze klanten vragen ons of led-verlichting per 1 juli 2020 verplicht wordt in bedrijven. Er zijn radiospotjes waarin die verplichting gesuggereerd wordt. Wij hebben het voor u uitgezocht.

Motie is aangenomen

De Tweede Kamer nam een motie aan om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 alleen nog led-verlichting te gebruiken. Dit om CO2-uitstoot te verminderen en een lagere energierekening te krijgen.

Maar geen verplichting

Echter, een motie met een meerderheid aannemen, betekent nog niet dat het automatisch wetgeving wordt. Met andere woorden, er is momenteel géén verplichting tot led-verlichting per 1 juli 2020. 

Let op: onder bepaalde condities is het plaatsen van ledverlichting al verplicht, omdat dit in de Erkende Maatregelen (EML) in het Activiteitenbesluit staat.

Het plaatsen van ledverlichting kan ook nodig zijn, om in 2023 aan de label C-plicht voor kantoorpanden te voldoen.

Mocht er aanvullende wetgeving op het gebied van led-verlichting van kracht worden, dan houdt KWA u uiteraard op de hoogte.

Ons advies

KWA constateert dat het plaatsen van led-verlichting in veel gevallen rendabel is en daarmee een goede manier is om energie te besparen.

Hier het antwoord van de minister op Kamervragen over de versnelde uitrol van led-verlichting in het bedrijfsleven.

Bekijk ook:
Cursus Omgevingswet

Al het omgevingsrecht in één Omgevingswet. Wat betekent dat voor u? 

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...