(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

04-07-2022

Een APK van uw ontgasser

Voorkom corrosie in uw stoomsysteem door de aanwezigheid van zuurstof.

Een slecht werkende ontgasser in uw bedrijf kan problemen veroorzaken, omdat het risico op zuurstofcorrosie wordt verhoogd. En dat zorgt weer voor schade aan de ketel of stoom-/condensaatnet. Reparatie van die schade is noodzakelijk, en misschien moet uw productie worden stilgelegd. Om dat te voorkomen raden wij een jaarlijkse APK voor uw ontgasser aan.

Wanneer zuurstof in water aanwezig is, wordt staal door zuurstofcorrosie lokaal aangetast. Zuurstofcorrosie kan optreden in de economiser, de vlampijpen en de wand van de stoomketel maar ook in het condensaatsysteem. Lokaal zorgt dit voor pitting van het staal (putvormige aantasting van het staal), met alle gevolgen van dien. Belangrijk is dan om na te gaan wat de oorzaak hiervan is, in plaats van het verhogen van  de chemicaliëndosering . Zo is het raadzaam om het functioneren van de ontgasser regelmatig te controleren. In het afgelopen jaar kwamen we opvallend vaak bij bedrijven waar de ontgasser slecht functioneerde, met zuurstofpitting (zie afbeelding hieronder in het stoomsysteem tot gevolg.

Stilleggen productie?

Een slecht werkende ontgasser verhoogt het risico op zuurstofcorrosie, met schade aan de ketel of stoom-/condensaatnet tot gevolg. In het gunstigste geval is er ‘slechts’ een reparatie nodig. Echter, het moeten stilleggen van de productie is ook een reëel scenario.

Een continue druk van minimaal 0,2 bar(o), een minimale temperatuur van 105°C en de aanwezigheid van een stoompluim zijn de eerste voorwaarden voor een goed functionerende ontgasser. Daarnaast is een verblijfstijd van het te ontgassen water in de ontgasser van minimaal 20 minuten noodzakelijk. Het daadwerkelijk meten van het restzuurstofgehalte in het ontgaste water geeft uiteindelijk inzicht of de ontgasser daadwerkelijk voldoende zuurstof verwijdert. Door een zuurstofmeter, bij voorkeur gecombineerd met een drukmeter, minimaal een week aan te sluiten op uw ontgasser, wordt online vastgesteld hoe de ontgasser onder de heersende bedrijfsomstandigheden functioneert.

Zoals aangeven hebben we in 2021 opvallend veel ontgassers gecontroleerd die niet goed bleken te functioneren. Reden voor ons om bedrijven alert te maken hierop en de vraag te stellen: weet u zeker dat uw ontgasser goed functioneert?

Voorbeelden van zaken die fout gaan:

  • onvoldoende stoomtoevoer via de stoomreduceer,
  • het terugvoeren van te heet condensaat,
  • scheur in de stoomhark,
  • niet goed functioneerde sproeier,
  • et cetera

Wilt u zeker weten dat u geen onnodig risico loopt, laat uw ontgasser dan minimaal jaarlijks controleren met een online zuurstofmeting. Voor meer informatie over deze ‘APK’ van uw ontgasser neemt u contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...