(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Vergunning aanvragen voor Smilde Natura

Startup zamelt gebruikte frituurolie in, en heeft vergunningen nodig.

Smilde Natura in Heerenveen is duurzaam bezig: deze startup zamelt gebruikte frituurolie in en levert de olie na reiniging in bij producenten van biobrandstof. Het bedrijf zocht een partij die de oprichtingsvergunning kon aanvragen en kwam uit bij KWA.  

Dirk Smilde is projectmanager en legt uit: “Onder de Smilde-holding vallen verschillende bedrijven. Juist dat aspect zorgde voor vragen bij de gemeente Heerenveen, omdat een deel van deze bedrijven dicht bij elkaar ligt. De vraag was dan ook: ‘welk onderdeel ontplooit welke activiteit’. Dit was belangrijk met het oog op het verlenen van de vergunning voor Smilde Natura. Smilde Natura is een aantal jaren terug als startup begonnen en geleidelijk gegroeid tot het huidige niveau waarbij meer eigen ruimte nodig is. Hierdoor ontstond ook de noodzaak voor het aanvragen van de oprichtingsvergunning.”

Geschikt als biobrandstof

De nieuwe loot aan de Smilde-tak levert frituurolie aan de horeca én zorgt ervoor dat gebruikte olie weer wordt opgehaald. Deze wordt gezuiverd en daarna is de olie uitermate geschikt als grondstof voor biobrandstof. Dat maken ze niet zelf, Natura brengt het weg naar biobrandstofproducenten. Zo gaat niets verloren.

KWA was en is een bekende van Smilde: “Ik ken jullie van onze vestiging in Edam. Paul Ploumen heeft het proces uitstekend begeleid. Jette Muijson ging mee naar de gesprekken met de gemeente. Er kwamen veel vragen op ons af. In eerste instantie dacht de gemeente dat de vergunning voor Natura wel onder Smilde Foods kon vallen omdat de bedrijven op hetzelfde terrein staan, maar dat was niet het geval. Uiteindelijk is alles prima opgelost en is de vergunning verleend.”

Dirk vervolgt: “Het fijne van de samenwerking met KWA was en is dat zij onze bedrijfscultuur al kennen. De adviseur reageert snel en er zijn korte lijntjes. Er is een goede klik en dat vinden wij belangrijk.”

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Betrokken adviseurs
Paul Ploumen
Bodemonderzoek en -sanering

Tel.: 0334221320

E-mail: ppl@kwa.nl

Jette Muijsson
Milieu

Tel.: 0334221379

E-mail: jm@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Lucht en geur

Onze specialisten brengen de effecten en beheersmogelijkheden van emissies in kaart, met als doel dat de emissies voldoe...