(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Spanningscorrosie en preventie

Een 2e voorbeeld uit de Corrosie Atlas. Waardoor ontstaat spanningscorrosie en belangrijker, wat kunt u als preventie doen?

Fenomeen:

Chloride spanningscorrosie

Materiaal:

Roestvast staal AISI 304

Onderdeel:

Productleiding

Uiterlijk:

Vertakte grillige scheuren (transkristallijn)

Stand tijd:

1 jaar

Milieu:

Ketchup (pH 3,5 à 3,8, 3,7% - 3,8% NaCl, temperatuur 45 à 90°C)

Reden:

Chloride spanningscorrosie van austenitisch roestvast staal als gevolg van de combinatie van een hoog zoutconcentratie, een lage pH en verhoogde temperatuur van het product.

Oplossing:

Chloride spanningscorrosie kan optreden in austenitisch roestvast staal met een nikkelconcentratie van 7 à 25% (bijvoorbeeld de AISI 300 serie). Chloride spanningscorrosie kan niet plaats vinden als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan (o.a. waterige chloride houdende oplossing met zuurstof, lage pH en verhoogde temperatuur). In deze praktijksituatie kan het medium niet aangepast worden en de temperatuur niet verlaagd worden, zodat gedacht kan worden aan een ander materiaal, bijvoorbeeld duplex in plaats van austenitisch roestvast staal.

Corrosie Atlas bestellen

Heeft u ook regelmatig te maken met corrosie issues, dan is de Corrosie Atlas een prachtig boek dat u kan helpen bij corrosiepreventie en schade-onderzoek. De Corrosie Atlas helpt bij het vormen van een beeld hoe een specifiek materiaal onder bepaalde omstandigheden aangetast wordt door corrosie. Naast een deel theorie is het vooral een prachtig plaatjesboek.

De Corrosie Atlas is te bestellen bij Elsevier via hun website.

Heeft u vragen over corrosie of corrosie issues? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:

26-09-2023

Koeltorens: saneren of verduurzamen

Op weg naar meer duurzaamheid. 

Betrokken adviseurs
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...