(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Legionella in de leidingen? Check bij Renewi

KWA helpt het risico op legionella in te schatten. 

Op een oudere locatie in Amsterdam, waar Renewi haar afvalverwerking uitvoert, doet zich een situatie voor die wat uitdagingen met zich meebrengt. Drinkwaterleidingen zijn niet allemaal gedocumenteerd, wat gevolgen heeft voor hun milieubeheersplan. Rosa Meijer, SHEQofficer bij Renewi, legt uit dat deze kwestie invloed heeft op hun werk en dat ze de hulp van KWA hebben ingeroepen om het risico op legionellabesmetting in te schatten.

Frank de Vos van KWA verheldert meteen een veelvoorkomende misvatting: "Zelfs als er legionellabacteriën in het drinkwater aanwezig zouden zijn, word je er niet ziek van wanneer je het drinkt. Pas wanneer het water wordt verneveld, zoals in douches en bij het reinigen, kunnen de bacteriën zich via kleine neveldruppeltjes – aerosolen - verspreiden en kunnen mensen ziek worden wanneer ze deze aerosolen inademen."

Rosa legt uit waarom de aandacht voor legionella bij Renewi actueel is: "Op deze locatie worden de containers en vrachtwagens gereinigd, waarbij verneveling plaatsvindt en dus het risico op legionellabesmetting toeneemt. We hebben daarom KWA gevraagd ons legionella-beheersplan bij te werken."

Waterleidingen afkoppelen

Samen met Rosa heeft Frank het terrein ter plekke doorgelopen: "Frank heeft gekeken waar de leidingen zichtbaar waren en waar ze eindigden. Er waren ook oude drinkwaterleidingen die niet meer in gebruik waren. Ons is geadviseerd deze af te koppelen om stilstaand water te vermijden. Stilstaand water verhoogt het risico op legionellavorming. Tijdens renovaties stuiten we soms zelfs op leidingen die niet eens op tekening staan door alle aanpassingen door de jaren heen."

Passende maatregelen genomen

Na de grondige inventarisatie zijn passende maatregelen genomen: "We hebben ook het milieubeheersplan geüpdatet met de aanbevelingen van Frank, zoals het afkoppelen van leidingen en het installeren van terugslagkleppen," concludeert Rosa. “Dit zorgt, samen met de overige beheersmaatregelen, voor een veilige situatie en werkomgeving voor onze werknemers ten aanzien van risico’s op legionellabesmetting.”

Als werknemer heeft u een zorgplicht voor uw medewerkers, dat valt onder uw RI&E. KWA helpt bedrijven aan die zorgplicht te voldoen, zoals het maken van een legionellabeheersplan of milieubeheersplan. Neem contact op als u meer wil weten.

Bekijk ook:

25-05-2023

Totaaloplossing KWA voor uw RI&E

Vorig jaar zomer is het zogeheten certificeringschema voor arbokerndeskundigen aangepast.

Betrokken adviseurs
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Legionella

De aandacht voor het beheersen van legionella-risico’s door het bedrijfsleven valt onder de zorgplicht en arbo-wet. KW...