(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Corrosie kan voor complexe problemen zorgen. Dat ondervond chemiebedrijf Westlake (voorheen Hexion) in hun zoutzuur-extractiefabriek in Pernis. Door lekkage als gevolg van corrosie vielen de warmtewisselaars in het koelsysteem regelmatig uit. KWA bood hulp.

Adviseur Frank de Vos bezocht de locatie om met Leo van Hooft – Manager Reliability Leader – te kijken naar een oplossing. Bij het overleg werden medewerkers uit het operationele en technische team betrokken om de situatie van alle invalshoeken te bekijken. Leo vertelt over de samenwerking: “Frank wist de probleemstelling begrijpelijk te maken voor ieder teamlid, ongeacht zijn of haar technische achtergrond. En hij stelde kritische vragen. Door iedereen uit het team te betrekken in het proces, creëerde hij een gevoel van saamhorigheid. Hierdoor was het vanaf de start van dit project zeer prettig samenwerken.”

Veel zouten in koelwater

Tijdens het locatiebezoek werden monsters van het koelwater genomen, systeemtekeningen bekeken en de waterkwaliteitsdata opgevraagd. Samen werd geconstateerd dat koelwater in een van buffervaten van het systeem in contact stond met lucht. Hierdoor reageerde zuurstof met nitriet uit het waterbehandelingsmiddel (corrosie-inhibitor) naar nitraat en kan het zijn beschermende werking niet bieden. Om dit te bestrijden, vond frequente (over)dosering van corrosie-inhibitor plaats. Hierdoor kwamen veel zouten in het koelwater terecht. Omdat zoutwater het corrosieproces in het systeem bespoedigt, kwam Frank met het advies de bron aan te pakken.

Minder belasting van milieu

Er werd kritisch gekeken naar de waterkwaliteit, de procesomstandigheden en de additieven in het koelsysteem. De oplossing werd gevonden in het significant omlaag brengen van de corrosiesnelheid door te stoppen met de het gebruik van de corrosie-inhibitor, het koelsysteem te vullen met demi-water en te sturen op een verhoogde pH. Over het resultaat is Leo van Hooft enthousiast: “Een verdubbeling van de levensduur van de warmtewisselaars, significante reductie van hoeveelheid additieven en minder belasting van het milieu! Allemaal dankzij onze samenwerking.”

Bekijk ook:

26-09-2023

Koeltorens: saneren of verduurzamen

Op weg naar meer duurzaamheid. 

Betrokken adviseurs
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...