(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Gezond en veilig uien verwerken hoog in het vaandel bij Bakker Barendrecht

Bakker Barendrecht is één van de grootste groente- en fruitbedrijven van Nederland. Ze verpakken onder andere  groente en fruit. Daarbij staat gezond, veilig en prettig werken hoog in het vaandel. Daarom brengt het bedrijf periodiek met een risico-inventarisatie en -evaluatie (afgekort als RI&E) de arbeidsrisico’s binnen het bedrijf in kaart.

Stof van aarde komt vrij

Een punt dat bij de meest recente RI&E naar voren kwam was het vrijkomen van stof bij het verwerken en verpakken van uien. Dit stof is afkomstig van aarde die nog aan de uien vastzit en kan in de lucht komen bij het verwerken van de uien waarbij medewerkers dit kunnen inademen. Om te bepalen of dit nadelige effecten heeft op de gezondheid van de medewerkers heeft KWA op verzoek van Bakker een onderzoek uitgevoerd.

Medewerkers dragen pompje

Bij het verwerken van uien worden eerst de uien met schade uit het proces verwijderd. De uien worden vervolgens verpakt in een netje en voorzien van een label. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door medewerkers met verschillende functies, uitzoekers, inpakkers en operators, die allen meededen aan het onderzoek. Daarbij kregen zij een pompje omgehangen met daaraan gekoppeld een filter.

Zij droegen dit de gehele werkdag. Bij deze meetwijze zuigt het pompje lucht aan door het filter en het aanwezige stof blijft op het filter achter. De concentratie stof is bepaald in een laboratorium en vervolgens vergeleken met de grenswaarde van stof.

Een veilige werksituatie

De gemeten stofconcentraties lagen bij alle functies onder 10% van de grenswaarde, dat betekent dat er sprake is van een veilige werksituatie. Ondanks dit resultaat gaat Bakker Barendrecht, in het kader van continu verbeteren, een vervolgonderzoek doen naar de mogelijkheid het werkproces nog verder te optimaliseren.

Wilt u ook een onderzoek laten doen? Neem dan contact op.

Bekijk ook:
Betrokken adviseurs
Pieter Westers
Arbeidshygiëne en duurzaam ondernemen

Tel.: 0334221367

E-mail: pw@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Risico-inventarisaties (RI&E)

Elk bedrijf moet wettelijk verplicht vaststellen of werknemers veilig en gezond werken, door het uitvoeren van een Risic...