(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Erosie corrosie

Een 4e voorbeeld uit de Corrosie Atlas. Waardoor ontstaat erosie corrosie en wat kunt u als preventie doen?

Fenomeen:

Erosie corrosie

Materiaal:

Koper

Onderdeel:

Warmwaterleiding

Uiterlijk:

Aantasting van de beschermende kopercarbonaat laag

Stand tijd:

7 jaar

Milieu:

Drinkwater

Reden:

Door lokale verstoring van de flow in bochten en na lassen en soldeerverbindingen ontstaat er turbulente flow. Deze turbulente flow verwijdert de beschermende kopercarbonaat laag en tast het koper sneller aan dan dat de kopercarbonaat laag zich kan herstellen.

Oplossing:

Voorkom turbulente flow, zorg voor gladde lassen (dus geen perskoppelingen) en verminder het pompvermogen (lager flow snelheid). Daarnaast het aantal scherpe bochten zoveel mogelijk minimaliseren, de nieuwe koperen delen ontbramen en zo min mogelijk koppelingen gebruiken.

Corrosie Atlas bestellen

Heeft u ook regelmatig te maken met corrosie issues, dan is de Corrosie Atlas een prachtig boek dat u kan helpen bij corrosiepreventie en schade-onderzoek. De Corrosie Atlas helpt bij het vormen van een beeld hoe een specifiek materiaal onder bepaalde omstandigheden aangetast wordt door corrosie. Naast een deel theorie is het vooral een prachtig plaatjesboek.

De Corrosie Atlas is te bestellen bij Elsevier via hun website.

Heeft u vragen over corrosie of corrosie issues? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bekijk ook:

26-09-2023

Koeltorens: saneren of verduurzamen

Op weg naar meer duurzaamheid. 

Betrokken adviseurs
Frank de Vos
Corrosie en water

Tel.: 0334221315

E-mail: fdv@kwa.nl

Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...