(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Een gezonde werkomgeving voor SKF

Een gezonde werkplek voor de werknemers, daar ondersteunde KWA bij. 

SKF is een Zweeds bedrijf dat lagers, afdichtingen en smeersystemen produceert. Er staat een  vestiging in Houten waar ook laboratoria gevestigd zijn. En juist daar kwam de expertise van KWA om de hoek kijken. Cees Uiterwijk is Technical Management & Maintenance coördinator bij SKF en vroeg ondersteuning bij KWA.

Ventilatie niet optimaal

“We hadden het gevoel dat op onze labs de ventilatie niet optimaal functioneerde. Er waren signalen van oliegeur bijvoorbeeld. Met het oog op de gezondheid van onze medewerkers hebben we dat direct opgepakt en een rapport op laten maken door een bureau. Dat was echter nog niet voldoende om de problemen op te lossen en toen werd KWA ingeschakeld.”

Bouwbesluit en arbobesluit erbij gepakt 

Adviseurs Wobbe van den Kieboom en Pieter Westers pakten het grondig aan, aldus Cees: “Een second opinion was nodig. De combinatie van Pieter en Wobbe was prima: Pieter voor de  arbeidshygiëne en Wobbe voor de installatietechniek. Samen hebben ze ons gebouw inclusief installaties grondig bekeken. Ook zaken als de opslag van gevaarlijke stoffen werden bestudeerd. Ze hebben het bouwbesluit én arbobesluit erbij gepakt en bekeken of de ventilatierichtlijn matcht met onze behoefte. In onze labs staan zuurkasten bijvoorbeeld, hoe ga je daarmee om? Het belangrijkste is en blijft een gezonde duurzame werkomgeving voor onze medewerkers.”

Uiteindelijk kwam er een rapport uit wat duidelijk aangaf wat er nodig was om een gezonde  werkomgeving te garanderen. “En dat zonder gigantische investeringen”, vult Cees aan. “Een van de aandachtspunten was de ventilatie binnen de laboratoria, het was niet duidelijk of de gestelde eisen in het bouwbesluit wel voldoende waren. Nu is de ventilatie zó ingesteld, dat de lucht tijdig en goed wordt ververst.”

Ieder jaar een assesment

“Wat SKF als constructief ervaarde, was de uitleg op kritische vragen. Daar heeft KWA veel ervaring mee, merkten we. Alles werd goed uitgelegd en iedereen werd daarin meegenomen. Fijn is dat ik iedere week contact met KWA heb en mijn vragen snel en adequaat beantwoord worden. We willen ieder jaar een assessment inplannen op de werkvloer, zodat de werkomgeving gezond en aangenaam blijft”, besluit hij.

Bekijk ook:

18-03-2024

Duurzame uitbreiding voor Syngenta Seeds

Het bestaande laboratorium wordt vergroot. 

Betrokken adviseurs
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Pieter Westers
Arbeidshygiëne en duurzaam ondernemen

Tel.: 0334221367

E-mail: pw@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Arbeidshygiëne

Een werkgever is op basis van de Arbowet verplicht te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden van werknemer...