(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');
Interview

Rob Schoon: “Een kick krijgen van het oplossen van problemen bij klanten”

Van stagiair op het laboratorium tot adviseur Milieu en Water nu. Rob Schoon is een schoolvoorbeeld dat je bij KWA alle kanten op kunt. In 1990 zette hij zijn eerste stappen bij KWA als stagiair op het laboratorium. Een vacature op het lab tijdens zijn stage opende de deur naar zijn carrière als chemisch analist. "Ik heb chemie gestudeerd," kijkt Rob terug op zijn beginjaren. "En KWA voelde en voelt nog steeds als de perfecte match."

Rob voerde op dat lab zo’n 5 jaar analyses uit en stelde rapportages op. Toen het lab in 1996 opgeheven werd, stond hij voor een keuze. In plaats van een ‘functie elders’, maakte hij de overstap naar het vak van adviseur: "Ik heb toen die kans gegrepen om naar de advieskant te gaan. Dat bleek een goede zet te zijn."

Verder ontwikkelen op milieugebied

Zijn werk evolueerde naar bezoeken aan bedrijven, met een focus op ketel, koel- en proceswater. Rob ontwikkelde zich gedurende de jaren steeds verder in milieuzaken. “Ik vond steeds meer mijn weg in afvalwaterbehandeling," zegt hij, zijn ervaring samenvattend. “Ik bied technische ondersteuning op het gebied van waterzaken. Vraag vergunningen aan, los lozingseisen en knelpunten op, en werkt aan technische verbeteringen voor waterbehandeling. En tegenwoordig ben ik betrokken bij het complete milieugebied.”

Afwisseling maakt het leuk

Rob is het levende bewijs dat er binnen het milieu-adviesvak volop mogelijkheden zijn voor verdieping en verbreding. "Het is de afwisseling die het leuk maakt," vertelt hij. "Je ontzorgt bedrijven, lost vergunningsissues op, en nu met de nieuwe Omgevingswet begint het bijna opnieuw." Op de foto Rob aan het werk: hij bezocht namens een klant een afvalwaterinstallatie in Ivoorkust. 

Als het gesprek verschuift naar zijn ideale collega, benadrukt Rob het belang van kennis en het vermogen om zich in te leven in de behoeften van de klant: "Je moet praktisch zijn en goed aanvoelen wat de klant wil. En zelfontplooiing is ook essentieel. Zelf nadenken en initiatief nemen, dat zijn belangrijke eigenschappen."

Waarom juist bij KWA?

Wat maakt het werken bij KWA zo aantrekkelijk voor hem? "Het is de prettige werksfeer met de collega’s. Je gunt elkaar het werk, en je komt overal bij allerlei opdrachtgevers. Ook de vrijheid waardeer ik. Je handelt projecten van a tot z af, er zit geen managementlaag tussen.  Deels eigenaar zijn van ons bedrijf vind ik ook belangrijk.”

Tot slot: "Helpen zit in mijn bloed. Werken heeft zeker niet alleen een financiële kant, maar vooral het idee dat je de klant helpt, problemen oplost, en dat het bedrijf verder kan. Dat is de grootste kick in mijn werk."