Logo KWA
Of zoekt u wat anders?

nl

NL EN
Nieuws

Basisveiligheids- normen stralingsbescherming

Vernieuwde wet: het Besluit stralingsbescherming is in februari 2018 vervangen door het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

28-01-2019

Werkt u als bedrijf met ioniserende straling en wilt u weten of u nog voldoet aan de wet- en regelgeving? Het Besluit stralingsbescherming is in februari 2018 vervangen door het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. De reden hiervoor is de nieuwe Europese regelgeving: 2013/59EURATOM.

Met ingang van het nieuwe Besluit, zijn er wijzigingen doorgevoerd in het controlestelsel. Voor diverse toepassingen van ioniserende straling is tegenwoordig een registratie vereist bij de autoriteit, in plaats van een melding, waarvoor meer gegevens aangeleverd dienen te worden. Voor radioactieve stoffen in diverse sectoren zijn de vrijstellingswaarden aangepast en zijn er nieuwe stoffen als radioactief aangemerkt. Daarbij moeten bedrijven voor bepaalde radioactieve stoffen beveiligd zijn tegen diefstal met ingang van het nieuwe Besluit. Voor werkzame stralingsdeskundigen zijn de taakomschrijvingen en de opleidingseisen aangepast.

KWA ondersteunt u graag bij het in compliance zijn op het gebied van ioniserende straling. Heeft u vragen of interesse? Neem contact op met onze expert Frank Waenink.

Bekijk ook:

Informatiebijeenkomst over de opslag, het transport en het ... Lees meer