(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

31-08-2020

Schone binnenlucht kan helpen coronabesmettingen te voorkomen

De verspreiding van het coronavirus kan ook via heel kleine druppeltjes (aerosolen), blijkt uit steeds meer onderzoek. Daarom is ventilatie iets waar meer en meer aandacht voor is. In een artikel in NRC praten 6 deskundigen, waaronder KWA-adviseur Wobbe van den Kieboom, over dit onderwerp.

Wobbe is adviseur klimaattechniek en sinds 4 jaar voorzitter van de expertgroep Klimaattechniek bij TVVL (Kennisplatform Installatietechniek). Wobbe komt in zijn rol als voorzitter aan het woord over ventilatie in het artikel in NRC.

In het artikel wordt gezegd dat men nog niet precies weet welk aandeel de besmetting via de ‘aerosolroute’ heeft ten opzichte van besmetting via grotere druppels en contactoppervlakken.

Landelijk coördinatieteamventilatie

Uit NRC: “Ondertussen is er wel veel aandacht voor ventilatie. Na aandringen van de VO-raad is er een landelijk coördinatieteamventilatie op scholen in het leven geroepen en  evenementenorganisator Mojo liet onderzoeken wat het risico op besmetting via de aerosolroute tijdens concerten is.”

Wat kost het? 

Uit NRC: “Het aanleggen van een uitgebreid mechanisch ventilatiesysteem, inclusief verwarming en koeling, kost tussen de 200 en 400 euro per vierkante meter. Een simpeler variant kan voor 100 euro per m2. Een gebouw moet goed geventileerd zijn, comfortabel aanvoelen en graag ook energiezuinig zijn. Buitenhuis: „Als een groot advocatenkantoor wordt neergezet, dan mag het wel wat kosten.

Maar bij scholen ligt dat toch anders. ”Zorgen over scholen, en verpleeghuizen, waar zuinig aan gedaan moet worden, zijn dus op zijn plek? “Daar wordt wel sneller gestreept ja”, zegt Wobbe van den Kieboom, adviseur klimaattechniek bij KWA Bedrijfsadviseurs. “Je kunt je voorstellen dat ventilatie concurreert met uitgaven aan digiborden.”

Verder lezen? U vindt het hele artikel hier (pdf).

Meer weten over ventilatie? Neem dan contact op met onze adviseur.

Bekijk ook:
GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Geschreven door
Wobbe van den Kieboom
Commissioning en energietransitie

Tel.: 0334221342

E-mail: wki@kwa.nl

Volgend bericht

07-09-2020

Online trainingen: ‘De voordelen blijven'

Thuis achter de laptop een cursus volgen. “Dat blijft, ook na de coronacrisis”, zegt Bart Stolk....

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Lucht en geur

Onze specialisten brengen de effecten en beheersmogelijkheden van emissies in kaart, met als doel dat de emissies voldoe...