(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

05-05-2022

RI&E als basis voor duurzame inzetbaarheid medewerkers

Medewerkers werken langer door. De RI&E biedt handvatten om dat duurzaam te doen. 

De gemiddelde leeftijd dat mensen stoppen met betaald werk in Nederland neemt toe. Dit betekent dat medewerkers langer inzetbaar moeten en willen blijven. Tegelijkertijd blijkt het verzuim van medewerkers met een hogere leeftijd toe te nemen. Dit komt doordat oudere werknemers vaker te maken hebben met aandoeningen die een hoog ziekteverzuim kennen.

Daarbij is het goed te weten dat de kans op ontwikkeling van beroepsziekten door blootstelling aan psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen bij de gehele werknemerspopulatie groter is dan ooit. Het creëren en behouden van persoonlijke capaciteiten van medewerkers in relatie tot hun functie is belangrijk, zodat ze inzetbaar blijven. Het werkvermogen, employability en de vitaliteit van medewerkers vormen de basis voor die inzetbaarheid.

De KWA-methode

KWA heeft een methode ontwikkeld om de inventarisatie van risico’s gerelateerd aan duurzame inzetbaarheid te integreren met de verplichte Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) en het Plan van Aanpak (PvA). Hoe werkt deze methode? Wij kijken naar ontwikkelingen op nationaal, bedrijfskundig en medewerkersniveau en ontwikkelingen die invloed hebben op het werkvermogen, employability en vitaliteit. Die inzichten worden beoordeeld in de RI&E en het PvA.

We doen dit natuurlijk samen met de belanghebbenden in de organisatie. Het PvA biedt de juiste handvatten om het beleid rondom duurzame inzetbaarheid voor de komende jaren onderbouwd vorm te geven en uit te dragen. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook:
GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Vorig bericht
Gerelateerde dienst
Risico-inventarisaties (RI&E)

Elk bedrijf moet wettelijk verplicht vaststellen of werknemers veilig en gezond werken, door het uitvoeren van een Risic...