(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

24-03-2021

Nieuw: geaccrediteerde innovatieve asbestverwijderings-methode

Het Validatie- en Innovatiepunt Asbest (VIP) heeft haar eerste advies aan het ministerie van SZW gegeven: laat de werkmethode van Batteryspray voor asbest toe. Deze methode is veel minder belastend voor het bedrijf én het milieu.

Wat houdt deze verwijderingsmethode precies in? In veel afstandhouders (op boorplatforms, procesinstallaties etc.) en stopbuspakkingen (procesinstallaties en kranen) zit chrysotiel, ofwel witte asbest. Tot nu viel deze chrysotiel bij asbestsanering in risicoklasse 2 of 2a. Wat betekent dat? U moet dan: het productieproces stilleggen, een risicogebied aanwijzen, een bevoegd bedrijf inhuren dat in pakken en containment de asbest verwijdert, en u moet na sanering de plek laten vrijgeven door een laboratorium enzovoorts.

Met nieuwe en innovatieve werkmethode mag de asbestsanering in risicoklasse 1 plaatsvinden. Dat is veel minder belastend. Ook mag u medewerkers trainen om deze verwijderingsmethode toe te passen en hoeft u dus geen extern asbestverwijderingsbedrijf in te huren. De nieuwe methode heeft dus minder risico’s, minder emissies, minder kosten, kortere doorlooptijd  en is ook minder schadelijk voor het milieu.

Het ministerie van SZW neemt het advies over. De beheerder van SMA-rt kreeg het verzoek van het ministerie om de aanpassing over te nemen. Het is dus nu een gevalideerde verwijderingsmethode van asbest.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze adviseur.

 

Bekijk ook:
GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Geschreven door
Hendrik Koudijs
ADR veiligheidsadviseur

Tel.: 0334221319

E-mail: ko@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Asbest

KWA is gespecialiseerd in advisering rondom verwijdering en beheersing van asbest in omvangrijke en complexe projecten i...