(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

GINAF: veiligheid voor alles

Innovatief maar veilig werken bij GINAF Trucks.

Innovatief duurzaam ondernemen, dát kenmerkt GINAF Trucks in Veenendaal. Zij maken, naast diesel aangedreven wagens, elektrische vrachtwagens en bedrijfswagens, en sinds kort ook waterstofvoertuigen. Werken met waterstof en lithiumbatterijen kan veiligheidsissues met zich meebrengen.

Daarom schakelden voormalig directeur Roeland van der Woude en preventiemedewerker Johan Bruils KWA in om hun Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en Explosieveiligheidsdocument (EVD) up-to-date te brengen.

Op maat gemaakte vrachtwagens

GINAF Trucks kent een lange historie. De ongeveer 40 medewerkers maken speciale opbouwmodules voor vrachtwagens, helemaal op maat gemaakt voor haar klanten. Ze bouwen ook DAF en Mercedes vrachtwagens om tot elektrische en vooral hier komt de RI&E om de hoek kijken, zeggen Roeland en Johan: “Wij werken innovatief en duurzaam. De gebruikte technieken zijn gloednieuw. Onze werkplaats is aangepast op het werken met waterstof en lithium-batterijen. Daarbij moet je wel een goed verhaal hebben over veiligheid richting je medewerkers.”

Foto: GINAF Trucks

Op een andere manier kijken

Zo werd de expertise op dit vlak ingeschakeld van KWA. Wat waren de bijzonderheden? “Importeurs en fabrikanten werken met kant en klare producten, wij niet. We hebben bijvoorbeeld te maken met open batterijen. En niet alles is bekend, de ontwikkelingen gaan hard. Het moet wel veilig blijven. KWA adviseur Erwin de Graaf wees ons op zaken waar we minder over nagedacht hadden. We werken bijvoorbeeld al heel lang met speciaal eigen gereedschap. Daar zit geen keurmerk op. We kregen het advies erop te vermelden hoeveel tonnage een bepaalde tool kan dragen. Want producten worden steeds zwaarder merken we. Dat betekent op een andere manier kijken naar je processen en werkzaamheden”, zegt het duo.

Al die regeltjes

Een extern oog ziet soms meer, was de ervaring van Johan en Roeland: “Er waren geen echt grote verrassingen dus we werken al veilig genoeg gelukkig. De medewerkers snappen het ook. Veel mensen werken hier al vrij lang en vragen zich soms af of we niet doorslaan met die regeltjes. Maar we zijn duidelijk op dit vlak: 'het is voor jullie veiligheid, de veiligheid van het bedrijf en we willen geen risico’s nemen.’ Je moet het goed uitleggen. Het gaat erom de balans te vinden tussen veiligheidsnormen en de uitvoerbaarheid van het werk.”

KWA kan u hierbij helpen, neem contact op als u meer wilt weten.

Update: KWA heeft in de afgelopen tijd get Plan van Aanpak van GINAF getoetst op basis van de RI&E. Dat was een multidisciplinaire toetsing door de 3 arbo-kerndeskundigen van KWA.  

Bekijk ook:

25-05-2023

Totaaloplossing KWA voor uw RI&E

Vorig jaar zomer is het zogeheten certificeringschema voor arbokerndeskundigen aangepast.

Betrokken adviseurs
Erwin de Graaf
Arbo en Veiligheid

Tel.: 0334221316

E-mail: edg@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.