(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Energiebesparing mogelijk in koeltorens

"Is onze energie te hergebruiken", vraagt de klant. KWA denkt mee. 

Het maken van isolatiemateriaal van polystyreen zorgt ervoor dat veel energie vrijkomt. Tot nu toe wordt die energie via het koelwater en de koeltorens afgevoerd. Zonde van die dure energie. ‘Kunnen we energie hergebruiken?’, was de vraag van Marko van der Vegt en Andres Janssen, respectievelijk Operations Manager en HSEQ-manager bij een producent van polystyreen.

KWA was al bekend bij deze 2 managers: “En daarom vroegen we KWA te onderzoeken of we energie kunnen hergebruiken in het productieproces. Er bleek subsidie mogelijk voor deze studie en die werd toegekend. Het onderzoek is nu (mei 2022) nog lopende maar we zien al wat uitkomsten.”

Allereerst werden productiegegevens verzameld zoals temperaturen van het koelwater en het verwarmingswater. Uit de verkregen data bleek dat de warmte die vrijkomt, gebruikt kan worden om een 2e batch op te warmen. Omdat batches niet gelijktijdig opgestart worden, moet de warmte opgeslagen worden in een buffertank. Maar hier ontstaat een probleem: de opgeslagen warmte heeft niet de juiste temperatuur om een nieuwe batch op te warmen. En dus is een warmtepomp nodig.

“Een warmtepomp vereist een flinke investering, en we willen daarom eerst een kosten/batenanalyse maken”, zeggen Marko en Andres. En daarnaast: “Wat het niet gemakkelijker maakt is dat niemand weet wat de momenteel hoge gasprijs gaat doen. Onze overwegingen zijn echter niet alleen financieel. We willen geen gas meer inkopen bij discutabele regimes. Bovendien moeten we wel, in 2030 is 60% CO2-reductie vereist ten opzichte van 1990. Al met al gegronde redenen om energie te besparen en de transitie naar elektrificatie te maken.”

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Betrokken adviseurs
Niels Heij
Energie

Tel.: 0334221336

E-mail: nh@kwa.nl

Gerard Oude Wesselink
Procestechniek en installatieveiligheid

Tel.: 0334221343

E-mail: gow@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Proces- en installatietechniek

Een productieproces kent diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. Dit geldt voor de ...