(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Ekro: elke dag werken aan duurzame toekomst

Inzetten op energiebesparing en meer.

Ekro in Apeldoorn is kalfsvleesproducent en vormt een onderdeel van de VanDrie Group, een belangrijke speler in de vleesmarkt. Ekro heeft samen met KWA het energieverbruik en het efficiënter gebruik daarvan onder de loep genomen. De uitkomst: er zijn nog veel optimalisaties mogelijk. Hoofd Technische Dienst John Kalma en Vincent Geven, directeur Operations gaan uitgebreid in op deze verbetermogelijkheden en de duurzaamheidsontwikkelingen binnen het bedrijf.

Energie-audit afgerond

Recent heeft Ekro een EED-traject (energie-audit) afgerond. Er is door KWA-adviseur Quintus van Grol ook gekeken naar mogelijkheden tot CO2-reductie. “Dit alles past prima in de doelstellingen van Ekro en de VanDrie Group”, zeggen John en Vincent. “Wij zetten nu in op energiebesparing. Een concreet voorbeeld is de vervanging van de verlichting door led-lampen. Dat bespaart maar liefst 75 procent energie. Bij renovatie kijken we naar vervanging van de lampen, naar isolatie en optimale inzet van restwarmte. Zusterbedrijf Oukro heeft dit al uitgevoerd én 5.800 zonnepanelen geplaatst.”

Kijken door energiebesparingsbril

Bij Ekro speelt nog iets specifieks: de kalverenkoeling. Karkassen stralen warmte uit, dat kun je nog beter hergebruiken: “Kortom, er zijn allerlei opties en mogelijkheden. We kijken nu door de energiebesparingsbril.”

John en Vincent zien het breder en betrekken de VanDrie Group: “Wij volgen de 5 pijlers van de groep: marktpositie, duurzaamheid, dierengezondheid en -welzijn, voedselveiligheid en goed werkgeverschap. En we volgen natuurlijk de wet- en regelgeving vanuit de Rijksoverheid en de EU. Daarnaast willen we innovatief bezig zijn binnen het concern. Dat betekent energie-efficiënt in de hele keten, van voer tot transport, maar ook de boer helpen bij zijn werk, zodat hij zo min mogelijk geur of geluid uitstoot. Denk ook aan restproducten als de meststroom. Hoe kunnen we die zo optimaal mogelijk inzetten, zoals een biovergister. We kijken nu naar de vetstroom, kun je hier andere producten van maken bijvoorbeeld. Alles zo duurzaam als maar mogelijk is. Wij werken elke dag aan een duurzame toekomst.”

Bekijk ook:
Betrokken adviseurs
Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.