(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Eerste stap naar gasloze kalfsvlees- en vellenproductie

Vergaande ambities op energiegebied voor Ekro en Oukro. 

Kalfsvleesproducent Ekro en kalfsvellen producent Oukro te Apeldoorn zijn beide onderdeel van de VanDrie Group. Zij hebben de ambitie om aardgasvrij te worden en daarmee te verduurzamen. Ze vroegen de ondersteuning van KWA in om dat doel te bereiken. 

Met behulp van de erkende maatregellijsten hebben Ekro en Oukro zich de afgelopen jaren gefocust op kortetermijnmaatregelen qua energiebesparing. Hun ambities gaan nu echter verder. Om ook invulling te geven aan de verduurzaming op de lange termijn is de hulp van KWA ingeroepen.

Kunnen wij van het aardgas af? 

De belangrijkste vraag van Ekro en Oukro: kunnen wij van het aardgas af, zonder dat ons elektriciteitsverbruik stijgt? Het antwoord is ja! Om dit te bereiken, moeten bij de natuurlijke investeringsmomenten de juiste keuzes gemaakt worden op de weg naar een gasloze productie.

KWA keek vanuit deze ambitie naar de CO2-footprint, geplande projecten, groot onderhoud en de vervangingsmomenten. Wat zijn de exacte momenten om het energieverbruik te reduceren? En welke technieken zijn haalbaar op korte en lange termijn?

Met een warmtepomp

Hieruit volgde één van de langetermijnmaatregelen voor Ekro: met behulp van een warmtepomp wordt met restwarmte uit de koeling 60°C warm water geproduceerd. Inmiddels is een GEA RedGenium warmtepomp aangeschaft en wordt deze in de eerste helft van 2023 geïntegreerd in het warmwatersysteem. Dat geeft straks een reductie van ca. 40% op het aardgasverbruik.

Foto: fabrikant GEA RedGenium

In 2024 is de volgende stap voor Ekro al gepland. Een extra warmtepomp kan met restwarmte voorzien in de behoefte van 90°C water. Hierdoor zal de besparing oplopen naar 65% aardgasreductie. Een geweldige stap richting nul op de gasmeter en een duurzamer productieproces.

Overtollige restwarmte gebruiken 

Vellenproducent Oukro is gevestigd op dezelfde locatie en heeft de ambitie om op kortere termijn aardgasvrij te worden. Om de productie aardgasvrij te maken wil het bedrijf met overtollige restwarmte van de persluchtcompressoren het schoonmaakwater generen en ook geheel Oukro van verwarming voorzien.   

KWA heeft naast deze maatregelen een serie van CO2 reducerende maatregelen opgenomen in de ‘Roadmap 2030’ (langetermijnstrategie). Wat Ekro en Oukro handvatten geeft om op de weg te bewandelen in deze energietransitie.

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Betrokken adviseurs
Quintus van Grol
Energietransitie

Tel.: 0334221334

E-mail: qg@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Proces- en installatietechniek

Een productieproces kent diverse levensfases: ontwerp, bouw, operationeel en transitie/optimalisatie. Dit geldt voor de ...