(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Duurzaam ondernemen: De Verkenning helpt Van Ginkel Groep verder

Een pad uitstippelen naar een duurzamere toekomst.

Stralen, schilderen of spuiten, bij Van Ginkel Groep draaien ze daar de hand niet voor om. Deze en andere werkzaamheden willen ze zo duurzaam mogelijk uitvoeren. Dit structureel oppakken kwam er echter steeds niet van. Daarom werkten ze graag mee aan een pilotproject van KWA: De Verkenning. De Verkenning stippelt voor een bedrijf het pad uit naar een duurzamere toekomst.

Jan van Loon is de QHSE/KAM-manager bij Van Ginkel Groep en is enthousiast over deze methode. “Bij ons bedrijf worstelden we al een tijdje met onze milieudoelstellingen. Er komt veel op ons af, zoals de Omgevingswet en de energietransitie. Hoe anticipeert ons bedrijf daarop? Toen KWA ons vroeg mee te werken aan de pilot van De Verkenning was het antwoord meteen ja. Ik ben lid van de KAM contactgroep en was  daardoor al bekend met de methodiek.”

Lekker actief bezig

Met De Verkenning gaat een groep medewerkers actief én praktisch aan de slag met hun duurzaamheidsstrategie. “Het leuke is dat je al staand en lopend rond het bord actief bezig bent. Lekker hands-on, dat past bij ons. Geen oeverloze discussies maar samen concreet de milieudoelen voor je bedrijf bekijken. 3 directieleden sloten aan en ook werkvoorbereiders, van de werkvloer dus. Het is belangrijk om een breed commitment te krijgen. Je gaat echt het gesprek aan, heel fijn om dat samen te doen. De Verkenning helpt om de hele range van onderwerpen te doorlopen, je ziet wat er al loopt aan initiatieven, of wat nog moet worden opgestart. En dus breder draagvlak: bij inkoop, bij de directie, ik zie het terug in ons jaarplan.”

Concreet aan de slag

Wat kwam er concreet uit de pilotsessie? “Een aantal dingen: we willen een inkoopstrategie ontwikkelen, ons duurzaamheidsbeleid beter gaan omschrijven en inzicht krijgen wat er aan wet- en regelgeving op ons af komt. De Verkenning gaat uit van een vooruitblik van 5 jaar, dat houden wij ook aan. De methodiek geeft structuur en richting en dat is net wat Van Ginkel nodig heeft. Ik hoef het nu niet meer ieder jaar te roepen, ik pak de lijst erbij en we kunnen door.”

Wilt u ook stappen nemen naar een duurzaamheidstrategie? Dat kan via De Verkenning. De Verkenning is een onderdeel van de door KWA ontwikkelde, geïntegreerde aanpak voor Duurzaam ondernemen. De gehele aanpak bekijken? Kijk dan bij Duurzaam Ondernemen.

Bekijk ook:
KWA Symposium Koersvast Duurzaam Ondernemen

Wat is uw volgende stap richting duurzaam ondernemen? 

Betrokken adviseurs
Imke Houben
Duurzaam ondernemen en CSRD

Tel.: 0334221312

E-mail: ih@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.