(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

DSM Science and Innovation laboratoria: frisse blik op milieumanagement

Stap voor stap en regel voor regel werd de wet- en regelgeving doorgenomen. 

“Wij voldoen aan ISO 14001, het milieumanagementsysteem, maar we denken dat er meer mogelijk is”, vat Frank Laumen de opdracht samen. Hij is Senior QESH Advisor bij DSM Science & Innovation. De frisse blik en compliance-audit van KWA  bracht die meerwaarde.

Koninklijke DSM N.V. is een wereldwijd, ‘Purpose-led, Science-based’ bedrijf in Gezondheid, Voeding en Bioscience dat vanuit wetenschappelijke basis de gezondheid van mens en dier én de leefbaarheid van onze planeet verbetert met een bijdrage aan duurzame processen en producten. Op de Biotech Campus Delft zijn  meerdere bedrijven en bedrijfsonderdelen gevestigd, waaronder DSM Science and Innovation laboratoria.

Een goed milieuzorgsysteem

Alle bedrijven op de campus, en deze laboratoria dus ook, moeten de vergunninghouder laten zien dat zij een goed milieuzorgsysteem hebben en in compliance zijn met wet- en regelgeving. Daar wordt op de Biotech Campus Delft ISO 14001 voor ingezet. “Dat werkt op zich prima”, vult Frank aan, “toch hadden wij het gevoel dat er meer in zou zitten en zochten we de frisse blik. We kwamen daarom bij KWA uit voor een volgende stap.”

Eerst nauwkeurig verifiëren

Hoe werd het opgepakt? “Om zeker te stellen geen relevante aspecten te missen, hebben wij eerst samen met KWA nauwkeurig geverifieerd welke milieuwetgeving precies op de DSM Science and Innovation laboratoria in Delft van toepassing is. Vervolgens hebben we in overleg met de adviseurs de meest relevante wetgeving uitgekozen gebaseerd op mogelijke milieurisico’s. Daarop is de audit toegepast. Als meest relevante wetgeving voor deze eerste KWA Compliance Audit hebben we het Activiteitenbesluit milieubeheer, de voorschriften uit de omgevingsvergunning en het PGS 15 besluit - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen - geselecteerd.”

Frank tot slot: “Ik heb de aanpak van KWA als zeer gestructureerd en fijn ervaren. Stap voor stap en regel voor regel werd de wet- en regelgeving doorgenomen. Met de adviseurs van KWA in een eigen rol werd in een paar dagen tijd intensief gewerkt en overlegd. Alle relevante zaken zijn bekeken om de audit af te ronden. Mijn indruk was dat precies de goede kennis aan tafel zat. Het resultaat is een lijst met de milieuwetgeving, die terdege gecheckt is. We weten nu wat we al goed doen en wat nog beter kan.”

Bekijk ook:
Webinar: in compliance zijn is hard werken. Of toch niet?

Neem deel aan ons gratis webinar waar u laagdrempelig kennismaakt met de KWA aanpak voor compliancy.

Betrokken adviseurs
Linda Gentner
Procesbegeleiding en auditing

Tel.: 0334221372

E-mail: lge@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Compliance

Goed compliancemanagement vereist een goede structuur. Om u te helpen hebben wij de 6-stappen compliancemethodiek ontwik...