(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

De Verkenning over duurzaamheidsthema’s bij Arkema

Inzicht krijgen in waar de kansen liggen. 

In december toog KWA met ons Verkenningsbord van 1,5 meter doorsnede naar Arkema in Roosendaal voor een interactieve sessie over duurzaamheidsthema’s. Arkema doet al veel op gebied van duurzaamheid. Het doel van de Verkenningssessie was inzicht krijgen in waar nog kansen liggen om duurzaamheid verder op te pakken en waar bedreigingen liggen die nog niet onderkend zijn.

Arkema heeft 9 vestigingen in de Benelux met heel diverse activiteiten, daarom werd een pilot-sessie gedaan voor 1 vestiging, namelijk Bostik in Roosendaal. Op deze fabriek worden adhesives geproduceerd. De locatiemanagers van alle fabrieken waren aanwezig, zodat ze de toegevoegde waarde van De Verkenning konden ervaren voor hun eigen vestiging.

Beter inzicht in kansen en bedreigingen

De Verkenning levert de volgende resultaten voor Arkema en Bostik Roosendaal:

 • Beter inzicht in de verschillende duurzaamheidsthema’s voor de vestiging zelf: naast de corporate strategie wordt er nu ook een strategie op fabrieksniveau opgesteld. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan samenwerking tussen Bostik en Arkema op dit gebied.
 • Inzicht in belang van stakeholder-eisen op gebied van duurzaamheid om voorbereid te zijn op de komende eisen.
 • Besef dat er meer aandacht nodig is voor bewustwording onder de medewerkers. Er is besloten ambassadeurs aan te wijzen om duurzaam gedrag te stimuleren.
 • EPD (Environmental Product Declaration) van producten wordt belangrijker voor de producten van Bostik Roosendaal. LCA’s opgesteld door corporate worden doorvertaald naar lokale producten.

Door het uitvoeren van De Verkenning is goed inzicht verkregen waar Bostik Roosendaal staat ten aanzien van de verschillende thema’s op duurzaamheidsgebied en waar Bostik Roosendaal de komende jaren aan kan werken om het bedrijf verder te verduurzamen en om in compliance te blijven.

Enthousiaste reacties deelnemers

Enkele reacties na de sessie:

 • Een echte eye-opener
 • Goed om deze discussies te hebben gehad
 • Fijn dat ik er ook bij mocht zijn, ik word normaal niet bij dit onderwerp betrokken (ICT)
 • Heeft veel inzichten gegeven
 • Nuttig doeltreffend to the point
 • Sustainability is een slogan, er zit zoveel meer achter, verruiming om over het hele facet na te denken
 • Goede methodologie

Slinger aan verdere verduurzaming

Maarten Dankloff HSE Manager Benelux: “Deze sessie krijgt zeker vervolg op de vestiging in Roosendaal. We hebben goed inzicht gekregen in welke thema’s we nu en in de toekomst willen en moeten oppakken. Ook wordt er gekeken voor welke verdere vestigingen De Verkenning als instrument ingezet gaat worden.”

Bekijk ook:
Masterclass CSRD: dubbele materialiteitsanalyse

Hoe gaat dat in zijn werk? Dat hoort u in deze masterclass.

Betrokken adviseurs
Imke Houben
Duurzaam ondernemen en CSRD

Tel.: 0334221312

E-mail: ih@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Duurzaam ondernemen

Praktisch advies, support voor uw strategie, implementatie, projecten en rapportages.