(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Bewuster en veilig werken bij SW Vastgoedverbetering

KWA helpt SW Vastgoedverbetering bij certificering op de Safety Culture Ladder (SCL).

SW Vastgoedverbetering bestijgt stap voor stap de Safety Culture Ladder. Het bedrijf certificeerde zich op trede 2. Hoe ze daar gekomen zijn, legt Simone Bruins-Wolda - KAM-manager - uit.

“Het begon met onze vraag aan KWA om SW Vastgoedverbetering te helpen bij certificering op de Safety Culture Ladder (SCL). Hoe zo’n audit precies werkt, wisten we namelijk nog niet zo goed. SW Vastgoedverbetering werkt in heel Nederland voor woningcorporaties, zorginstellingen, beleggers en dergelijke. Het management wil uiteraard dat de medewerkers zo veilig mogelijk werken en het idee was dat het veiligheidsmanagementsysteem wel op orde was. In de praktijk bleek dat het aan de voorkant goed geregeld was, maar dat de kennis van beschikbare procedures en afspraken onvoldoende leefde op de werkvloer.”

Hoe gaat iemand de steiger op?

KWA-adviseur Erik Krops startte met interviews over wat er al geregeld is op veiligheidsgebied binnen het bedrijf en hoe er op dit moment gewerkt wordt op projecten. Daarna is hij met de webtool SCL gaan meten wat de veiligheidsbeleving en -cultuur van de organisatie is.

Simone: “Werken met de Safety Culture Ladder is wezenlijk anders, daar moesten we aan wennen. Met de alom bekende VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) vink je je lijstje af, bij de Safety Culture Ladder ligt de focus op observeren en in gesprek gaan. Binnen de SCL wordt bijvoorbeeld gekeken hoe iemand de steiger opgaat, hoe hij daar beweegt en hoe hij er weer af gaat. En waarom kiest iemand ervoor om het zo te doen? We kwamen er al snel achter dat ons managementsysteem prima is, maar dat het vooral een kwestie van gedrag is. Durf je je collega op iets aan te spreken? Durf je een andere keuze te  maken? Mensen zijn niet kwaadwillend, maar waaróm maken ze bepaalde keuzes?”

KWA heeft SW Vastgoedverbetering geholpen met de eerste stap om veiligheid meer bespreekbaar te maken, zowel aan de voorkant als tijdens een project. “Na de inventarisatie zijn we gestart met een verbetertraject: Hein en Guus. Iedereen binnen SW Vastgoed kent ze nu! Hein en Guus staan op cartoons met uitspraken uit de praktijk en daarover wordt gepraat.”

Foto via SW Vastgoedverbetering 

Veiligheid en welzijn van medewerkers

Op basis van onder andere deze genoemde verbeteringen is SW Vastgoed sinds oktober 2021 gecertificeerd voor trede 2 op de Safety Culture Ladder. “Niet omdat de opdrachtgever erom vraagt, daarvan hebben we er nog pas één, maar vooral voor onszelf: veiligheid en welzijn van onze  medewerkers. Het gaat om het wijzigen van gedrag, stap voor stap. Vroeger was het stoer om zonder stofmasker of veiligheidsschoenen te werken, nu is het juist stoer om dat wél te gebruiken.”

Misschien gaat het bedrijf in de toekomst voor verdere verhoging op de veiligheidsladder. “We willen nu eerst deze ontwikkelingen goed doorvoeren bij iedereen, op een gedegen manier. Als we een stap op de ladder willen maken, kloppen we zeker weer aan bij KWA”, besluit Simone.

Bekijk ook:

18-03-2024

Duurzame uitbreiding voor Syngenta Seeds

Het bestaande laboratorium wordt vergroot. 

Betrokken adviseurs
Erik Krops
Bouwveiligheid en VGM-manager

Tel.: 0334221380

E-mail: egk@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Safety Culture Ladder

Focus op houding en gedrag. Inzicht in uw veiligheidscultuur en veilig werken en handelen stimuleren.