(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Programma KWA Symposium Duurzaam Ondernemen

Volledig programma

11.00 tot 14.00 uur

Besloten programma voor KAM contactgroep en Bedrijvennetwerk Energietransitie

 

13.30 uur

Inloop deelnemers

 

14.00 uur

Opening

 

14.15 uur

Reinier van den Berg - meteoroloog en klimaatwetenschapper

Sense of urgency

 

15.00 uur

Parallelsessies 1e ronde

Inhoud sessies

 

A

De Verkenning: interactieve methode geeft inzicht in de relevante duurzaamheidsthema's voor uw bedrijf

Door KWA adviseurs

Welke duurzaamheidsthema’s zijn voor jouw bedrijf relevant en hebben prioriteit? Maak kennis met onze gloednieuwe methode: De Verkenning. Een interactieve methode die jou en je collega’s uitdaagt en activeert. 

 

B

Project Drawdown®: hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan het stoppen van opwarming van de aarde

Door KWA adviseurs

‘Drawdown’ is het punt in de toekomst waarop concentraties van broeikasgassen beginnen te dalen. Project Drawdown presenteert oplossingen om dit te bereiken. Voor de industrie levert het juiste gebruik van koudemiddelen en het gebruik van alternatieve koudemiddelen een grote bijdrage aan die daling. Tijdens deze casus over koudemiddelen krijg je inzicht in concrete stappen die jouw bedrijf kan nemen om ook bij te dragen aan het bereiken van Drawdown.

 

C

De Triple-C methode: een nieuwe kijk op CO2-reductie vanuit kernprocessen

Door KWA adviseurs

De energietransitie is een enorme uitdaging. De KWA Triple-C methode helpt  u het effect van CO2-reducerende maatregelen tot 2050 inzichtelijk te maken volgens een CO2-reductieplan. Triple C behandelt de veranderende kijk op de processen binnen een bedrijf, de benodigde utilities en de inzet van duurzame energiebronnen. De processen staan hierbij in de spotlights, omdat deze de spil zijn in het energiegebruik. 

15.30 uur

Pauze 

 

16.00 uur

Marjan Minnesma - directeur Urgenda

Kansen voor de toekomst

 

16.45 uur

Tafelgesprek met alle sprekers

 
17.30 uurParallelsessies 2e ronde 

 

 

D

De Sustainable Development Goals: zó zet je dat in bij duurzaam ondernemen

Door KWA adviseurs

De Sustainable Developmentgoals zijn een bekend begrip in duurzaamheidsland. Maar wat kunje er nu eigenlijk mee? Wij laten u zien dat ze op meerdere manieren én in meerdere fases in zijn te zetten bij je duurzaamheidsstrategie. Je ziet hoe ze jouw bedrijf helpen bij duurzaamheidsdoelen.

 

E

Van routekaart naar realiteit: chemische industrie binnen 30 jaar klimaatneutraal en circulair

Door Martijn Broekhof, VNCI

De regering presenteerde recent plannen om de CO2-uitstoot in 2030 met 55-60% te reduceren.  'Groene industriepolitiek' speelt een prominente rol in het coalitieakkoord. De industrie moet emissies nog verder terugdringen. Het beleidspakket heeft daarvoor een aantal veelbelovende instrumenten, zoals het klimaatfonds van 33 mld. Tegelijkertijd wordt ook de CO2-heffing aangescherpt en energiebelasting verhoogd. Wat zijn de gevolgen van dit nieuwe akkoord voor de industrie? Martijn Broekhof van de VNCI neemt je mee. 

 

F

Borgen van duurzaam ondernemen: hoe dan? Met een inspirerende casus van Yara Sluiskil

Door KWA Adviseurs

Stel: jouw bedrijf heeft onderzocht welke aspecten van de bedrijfsvoering grote impact hebben op klimaatverandering. Ook weet je hoe deze impact kan worden verlaagd en er is draagvlak voor. De vervolgvraag is dan: hoe maak je deze aanpak structureel onderdeel van het bedrijfsproces? In deze workshop bespreken we praktische mogelijkheden om dit vorm te geven. Daarnaast laat Yara, die dit hele proces heeft  doorlopen, zien hoe zij dit concreet hebben aangepakt. 

18.00 uur

Pauze

 

18.15 uur

Annemarie Manger

Tata Steel 

 

18.45 uur

Edwin Evers en Marthijn Junggeburth

Royal Swinkels Family Brewers

 

19.15 uur

Afsluiting

 

19.30 uur

Dinerbuffet

 

20.30 uur

Einde symposium