(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

02-08-2021

Deskundig kijken naar en ín sprinklerinstallaties

“Bij de aanleg van een sprinklerinstallatie verdienen beheer, onderhoud en de mogelijkheid tot (inwendige) inspectie meer aandacht”, stelt Mascha van Hofweegen. “De kans op lekkende systemen en disfunctioneren van sprinklers kan je daarmee beperken.” Daarnaast kunnen de voorschriften voor beheer en onderhoud van een sprinklerinstallatie en eventueel aangesloten waterreservoir volgens de KWA-specialist praktischer worden ingevuld met hetzelfde veiligheidsniveau.

Sprinklerinstallaties zijn in veel gebouwen, bedrijven en instellingen aanwezig. Ze hebben tot doel het beperken van verdere verspreiding of uitbreiding van een brand. Daarom moet een  sprinklerinstallatie goed functioneren. Essentieel zijn hierbij een goed ontwerp in combinatie met gedegen beheer en onderhoud voor zowel de sprinklerinstallatie als eventueel aanwezige waterreservoirs. Er gelden voorschriften voor het beheer en onderhoud, waarbij (inwendige) inspecties als controle worden uitgevoerd. In het woud van voorschriften, is KWA de praktische gids. “Een deskundig uitgevoerde steekproef geeft dezelfde veiligheid als een volledige inwendige inspectie, zodat de kosten beperkt blijven”, zegt Mascha daarover.

Onderbouwd inspecteren

Als corrosiespecialist raakte zij betrokken bij vraagstukken rondom sprinklerinstallaties. “We hebben veel systemen geïnspecteerd. In eerste instantie vooral lekkende leidingdelen, maar we voeren ook inwendige inspecties uit ín leidingen.” In Technisch Bulletin 80 (TB80) zijn regels vastgelegd over het beheer en onderhoud van sprinklersystemen. Daarbij geldt dat deze installaties vanaf 1 augustus 2021 inwendig geïnspecteerd moeten zijn, voorgeschreven hoe vaak een sprinklertank geïnspecteerd moet worden. “Vaak is het opmerkelijk dat dure sprinklersystemen worden uitgerust met  sprinklertanks, waar niet altijd voldoende is nagedacht over bijvoorbeeld risico op corrosie. Inspectie van de tanks is geen overbodige luxe, maar kan wel eenvoudiger.” De jaarlijkse uitwendige inspectie  A-controle) is relatief eenvoudig uit te voeren en erg belangrijk. De inwendige inspectie (B-controle) eenmaal per vijf jaar geeft veel informatie: “Met een onderwatercamera of een duiker krijg je goed inzicht in de staat van de tank”.

Tank helemaal leeg

Eenmaal per tien jaar moet de tank echter worden geleegd voor een inwendige inspectie (C-controle). “Bij die laatste inspectie kunnen de kosten flink oplopen onder andere vanwege back-up watervoorziening. Dit geldt voor alle tanks, terwijl bij de meeste tanks een goed uitgevoerd B-inspectie volstaat. Dan zou je alleen een C-controle hoeven uit te voeren als er onrechtmatigheden, bijvoorbeeld een beschadigde liner (folie), wordt aangetroffen.”

Aanpassing TB67B nodig

De kostbaarheid van de C-controle heeft de aandacht van de betrokken partijen en er wordt gewerkt aan aanpassing van het TB67B. “Het ontwerp, onderhoud en de ter controle of de systematiek van beheer en onderhoud volstaat. “Corrosie kent echter geen keiharde criteria met alleen goed of fout. Daarnaast geeft een gerichte steekproefgewijze inwendige inspectie een vergelijkbaar inzicht als een inspectie achter elke alarmklep. Met onze ervaring en kennis kunnen we de risicopunten in een sprinklersysteem selecteren. Dit heeft bij diverse bedrijven geleid tot een beperking van de kosten, omdat slechts vervanging van een gedeelte van de sprinklerleiding nodig bleek in plaats van complete vervanging.”

Er komt al een wijziging aan van het TB80 waarbij met een onderbouwd inspectieplan niet meer achter elke alarmklep een inspectie uitgevoerd hoeft te worden. “Een prima voorstel, want dan hoef je niet meer elke sectie leeg te laten lopen om die inwendig te inspecteren. Dat beïnvloedt juist het corrosieproces negatief. Zo kan het bedrijf zich focussen op eventueel te nemen beheersmaatregelen om verdere corrosie te beperken.”

Prijzige inspecties sprinklertanks

Het plaatsen van een sprinklertank voor de voeding van de sprinklerinstallatie is aan regels gebonden. In het TB67B is controles vergen aandacht, waar KWA haar kennis inbrengt. Met een meer praktische blik kijken naar de systemen en risico’s, waarbij het bouwjaar niet leidend moet zijn, maar  de resultaten van de B-inspectie. Zo dalen de kosten voor onderhoud en controles, maar wordt het risico niet groter”, besluit Mascha.

Bekijk ook:
Koelsysteem hapert door corrosie

Corrosie zorgt voor complexe problemen, KWA biedt hulp. 

Geschreven door
Mascha van Hofweegen
Corrosie en water

Tel.: 0334221356

E-mail: mvh@kwa.nl

Volgend bericht

09-08-2021

Tree voor tree de Safety Culture Ladder op

Maakt u voor de bedrijfsveiligheid gebruik van de Safety Culture Ladder, ook wel Veiligheidsladder g...

Vorig bericht

19-07-2021

Europees verbod op PFAS verwacht vóór 2025

Onlangs is bij het Europees Chemicalien Agentschap (ECHA) officieel het Europees verbod op PFAS aang...

Gerelateerde dienst
Corrosie(preventie)

Onze kennis van waterbehandeling, materialen en procesinstallaties zorgt ervoor dat wij specialist zijn in het identific...