(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

Veilig trekhaken produceren bij Brink Towing Systems

Veel handelingen die veilig moeten gebeuren. 

Terug naar het jaar 1903, de oprichtingsdatum van wat tegenwoordig Brink Towing Systems heet. Dat jaar was de start van Brink als smederij in Assen, 120 jaar later staat de moderne productielocatie van trekhaken in Staphorst. Anno nu zijn de veiligheidseisen uiteraard geheel veranderd. “Daarom hebben wij KWA ingeschakeld om ons bij die eisen te ondersteunen”, vertelt Henri Schra, HSE coördinator bij Brink.

Diverse adviseurs hebben een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) uitgevoerd, recent deed Richard Garcia dat. Waarom eigenlijk? “Een eerdere partij die bij Brink onderzoek heeft gedaan, deed de aanbeveling om verdiepende RI&E’s uit te voeren, zoals op geluid, gevaarlijke stoffen en fysieke belasting van onze werknemers. KWA is juist die partij die die gecombineerde vraagstukken aan kan”, zegt Henri.

Veel verschillende handelingen

Wat valt als eerst op? “Wat veel mensen, en ook Richard, opvalt bij Brink dat het zo veel verschillende dingen en handelingen zijn: een plaat metaal komt binnen en dat wordt gesneden met lasers. We zagen, we knippen. Daarna coaten we de trekhaken in onze coatinglijn en worden ze vervoerd naar de afdeling Packaging of een montageafdeling. Voordat ze gereed zijn voor verzending, hebben ze dus al een heel leven achter de rug”, legt hij uit.

“Dus veel verschillende handelingen voor eigenlijk 1 product. En we werken met gevaarlijke stoffen. Dankzij het uitvoerige rapport van KWA hebben we nu veel meer inzicht in wat voor stoffen precies, het gaf echt verdieping. Brink gebruikt zo’n 250 verschillende soorten chemicaliën, denk aan kit, lijm, coatings, smeermiddelen, je moet echt weten wat je in huis hebt.”

Foto Brink: de tilhulp

Tilhulp aangeschaft

Henri is enthousiast over de recent aangeschafte tilhulp: “Onze trekhaken staan op een rek en dat moet een collega optillen en kantelen. Zwaar werk en dat geeft een fysieke belasting. Dit werd gesignaleerd tijdens het onderzoek en gaf de doorslag om een machine te laten maken die deze handeling nu uitvoert. Een nieuw project, wat tijd én geld kostte maar wel met een heel mooi resultaat.”

Tot slot zijn ervaringen met KWA: “Bij Brink spelen veel expertises en zaken, waardoor we met meerdere adviseurs contact hadden. Ik vind het prettigst om contact met één adviseur te hebben en dat werd Richard. Voor nu is de opdracht afgerond.”

Bekijk ook:

18-03-2024

Duurzame uitbreiding voor Syngenta Seeds

Het bestaande laboratorium wordt vergroot. 

ISO 45001: gezond en veilig werken in de praktijk

Het inrichten en implementeren van een praktisch, gezond & veilig werken-managementsysteem, i.s.m. N...

Betrokken adviseurs
Richard Garcia
Arbo en Veiligheid

Tel.: 033 422 1363

E-mail: rga@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Risico-inventarisaties (RI&E)

Elk bedrijf moet wettelijk verplicht vaststellen of werknemers veilig en gezond werken, door het uitvoeren van een Risic...