(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

SWARCO: van ingewikkelde Excel naar overzicht met Makeonline

Droge kost die behapbaar wordt gemaakt. 

SWARCO gooide het roer om: geen ingewikkelde Excelsheets meer, maar overzicht via Makeonline. SWARCO moet bijvoorbeeld het milieuaspectenregister up-to-date houden en gebruikte daar tot voor kort Excelsheets voor.

Het bedrijf zorgt voor slimme mobiliteitsoplossingen zoals intelligente verkeersregelinstallaties voor veilige en efficiënte doorstroming van het verkeer, met daarnaast grote renovatieprojecten en slim onderhoud aan tunnels, bruggen, sluizen en vliegvelden. Ook realiseert het bedrijf duurzame vervanging van openbare verlichting.

Pam Kusters is KAM-adviseur bij SWARCO en vertelt: “Wij zijn een trots lid van de CO2-prestatieladder, niveau 5. Wij kennen KWA al heel wat jaren omdat Marcel van den Bovenkamp ons ondersteunt om dit niveau te behouden en ons als bedrijf hierin altijd een stapje verder te verbeteren. Via hem kwamen we in contact met Steven van Tilborg van Makeonline.”

Geen ervaring en audit kwam eraan

Pam trad in 2022 in dienst bij SWARCO in Amersfoort en kreeg direct het ISO 14001 certificaat (milieumanagementsysteem) in haar portefeuille. En toen? “Ik had geen ervaring met milieuwetgeving en de audits kwamen eraan. De collega die dit eerder verzorgde, zou snel vertrekken. Via Marcel van KWA kwamen we in contact met zijn collega die ons verder heeft geholpen met ISO 14001. We lieten aan hem zien hoe we wet- en regelgeving bijhielden: via Excel. Eerlijk is eerlijk: dan loop je vaak achter de feiten aan.”

 

Bron foto's: Swarco

Ingezet bij 11 vestigingen

En dus verscheen Steven ten tonele en met hem Makeonline, vertelt Pam: “Hij begeleidt SWARCO nu bij het gebruik van Makeonline. We zijn een nieuw team en hebben een nieuwe weg ingeslagen door processen te automatiseren. Makeonline bleek dé oplossing voor ons. We zetten het in voor onze  11 vestigingen en het wordt beheerd door  de KAM-afdelingen.”

Met humor gebracht 

Pam herinnert zich die eerste weken tijdens de introductie van Makeonline: “Ik dacht, moet ik dat allemaal onthouden, wanneer kies je wat en hoe werkt het allemaal? Maar gaandeweg vind je je draai en komt het goed. Steven weet de materie leuk te maken, wetgeving is toch een beetje droge kost en met wat humor wordt het behapbaar. Daarnaast helpt hij met het uitwerken van praktische voorbeelden en legt hij het goed uit. Nu snappen we het systeem goed en werken we er volop mee. Ik ben inmiddels in staat om het ook anderen uit te leggen en daarvoor moet je het zelf eerst goed begrijpen.”

Lekker overzichtelijk

Pam noemt de voordelen: “Iedere maandag een mail met je taken voor die week. Lekker overzichtelijk. Net zoals het dashboard, groen is goed, rood dus niet. Allemaal heel logisch. Je hoeft geen eigen lijstjes meer bij te houden, dat doet Makeonline voor je. Bij vragen staat Steven paraat. Als ik denk aan de toekomst, dan wil ik Makeonline ook gebruiken voor nieuwe certificeringen, zoals de ISO 55001 norm assetmanagement. Deze norm wordt steeds belangrijker voor onze afdeling Asset Management. Gezien de positieve ervaringen, lijkt het me prima om dat via Makeonline te borgen.”

Bekijk ook:
Webinar: in compliance zijn is hard werken. Of toch niet?

Neem deel aan ons gratis webinar waar u laagdrempelig kennismaakt met de KWA aanpak voor compliancy.

Betrokken adviseurs
Steven van Tilborg
Compliance en wet- en regelgeving

Tel.: 0334221382

E-mail: svt@kwa.nl

Marcel van den Bovenkamp
Energiemanagement en duurzaamheid

Tel.: 0334221345

E-mail: mb@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Wet- en regelgeving

Makeonline wet- en regelgeving van KWA biedt u dé oplossing om op de hoogte te komen en te blijven van díe arbo- en mi...