(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

ATEX-beleid: praktische invulling voor Pelican Rouge

ATEX Awareness trainingen en bepalen ATEX-zones bij het bedrijf. 

Pelican Rouge is de koffiebranderij van moederbedrijf Selecta. In met name de mengerij van Pelican Rouge wordt gewerkt met droge mengsels en poeders. En dat kan voor ‘explosiegevaarlijke situaties’ zorgen. KWA ondersteunt Pelican Rouge om deze explosierisico's onder controle te houden. Marijn Wammes en Mario Essmann zijn Operations manager en Manager TD. Zij vertellen over de aanpak van KWA.

Pelican Rouge heeft samen met KWA een Explosieveiligheidsdocument (EVD) opgesteld, inclusief een plan van aanpak. Vorig jaar is KWA gevraagd om aan het plan van aanpak praktische handen en voeten te geven. “Zone-tekeningen, inkoop van ATEX-apparatuur, opleiding en training geven, waren onderdeel van deze praktische ondersteuning”, zeggen Marijn en Mario.

Juiste ATEX-zones bepalen

Hoe pakte betrokken adviseur Fokko van de Koppel het aan? Hij zette de zogeheten ATEX-driehoek in: voorschriften, beleid en praktijk. Marijn en Mario: “Als eerste werd de ATEX-zonering nader bekeken. En dat betekende uiteindelijk dat de juiste zones zijn bepaald voor de mengerij, sommige werden groter maar de meeste juist kleiner. Belangrijk, want in ATEX-zones moet je bepaalde veiligheidsmaatregelen treffen, en dus moet je weten hoe groot dat gebied is.”

ATEX Awareness training geven

“Ook hebben we Fokko gevraagd ons te helpen bij het beoordelen van leveranciers. Daarnaast heeft hij medewerkers een ATEX Awareness training gegeven. Een ATEX-zone kan potentieel gevaarlijk zijn, dus trainen en bewustwording is heel belangrijk. Medewerkers ervaarden de training als leerzaam met een duidelijke koppeling aan hun eigen praktijk. Fokko blijft onze sparringpartner bij vragen als vervanging van apparatuur en bij vragen over explosieveiligheid. Daarnaast staan trainingen weer op de planning: voor nieuwe medewerkers en opfristrainingen als dat nodig is. Zo wordt er stap voor stap door Pelican Rouge verder uitvoering gegeven aan het ATEX-beleid”, aldus Marijn en Mario.

Meer weten en de ATEX driehoek aanvragen? Dat kan via deze link. 

Bekijk ook:
Gerelateerde dienst
Explosieveiligheid / ATEX

Uw bedrijf moet invulling geven aan verschillende onderdelen van het explosieveiligheidsbeleid. Dit om te voldoen aan he...