(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');

“Veiligheid bij de WUR heeft continu de aandacht”

Ondersteuning van KWA bij verbouw en nieuwbouw bij de universiteit. 

“Veiligheid voorop voor studenten en medewerkers”, zegt Eric Steinebach, Hoofd Bouw- en huisvestingsmanagement bij de WUR (Wageningen University & Research). Hij wordt daarbij sinds 2020  ondersteund door Erik Krops, senior adviseur bij KWA. Erik ondersteunt vooral de verbouw- en bouwprojecten in de rol van integraal veiligheidsmanager.

Na realisatie van het nieuwe onderwijsgebouw AURORA is samen opgetrokken met de preventiemedewerker Bobby de Vos bij het opstellen van de RI&E van het onderwijsgebouw. We gaan met Eric en Bobby in gesprek over de meerwaarde van KWA voor de WUR.

Eric: “Wij zijn als afdeling verantwoordelijk voor het onderhouden, bouwen, verbouwen en verduurzamen van alle WUR-gebouwen. De WUR is op zich geen grote universiteit maar heeft zo’n 650.000 vierkante meter in beheer. Dat is meer dan bijvoorbeeld de universiteit van Delft of Eindhoven. Dat komt omdat wij een groot stuk research hebben met veel laboratoria. En daar heb je meteen veiligheid-issues te pakken die zowel aandacht behoeven tijdens ontwerp- bouw- en exploitatiefase. Het moet echt 100 procent op orde zijn.”

Continu in beweging

“Wat betreft verbouwen en bouwen is het bij ons continu in beweging”, meldt Eric. “We willen de wetenschappers optimale onderzoeksruimte geven. Dat leidt ertoe dat wij per jaar zo’n 50 miljoen besteden aan bouw, verbouw, onderhoud en verduurzaming. De ondersteuning rondom veiligheid van KWA roepen we in bij ontwerpplannen en uitvoeringsplannen in relatie tot het Arbobesluit maar ook oom het veiligheidsbewustzijn van zowel onze eigen mensen als gecontracteerde partijen op een hoger niveau te krijgen.”

Eric en Erik bij de WUR

De afdeling Bouw en huisvesting omvat zo’n 15 projectmanagers, 8 gebouwbeheerders, contractmanagement en asset management. Die hebben vragen. Een praktisch voorbeeld van zo’n vraag: mag je hijsen over een gebouw heen waarin mensen werken? Die vraag werd bij Erik neergelegd en we kregen direct de volgende dag antwoord: nee tenzij. Het tenzij werd uitgelegd. Heel prettig om door een deskundige snel en beargumenteerd antwoord op je vragen te krijgen”, zegt Eric.

Rondgang met de preventiemedewerker

Bobby de Vos is preventiemedewerker bij het Facilitair Bedrijf van de WUR. Ook zij heeft regelmatig met Erik Krops te maken. Hoe pakt zij een RI&E praktisch aan? “Altijd met zijn tweeën een rondgang maken, want dan zie je meer. We nemen vragenlijsten door, doen interviews met managers. Al deze uitgangspunten zijn belangrijk als input voor het opstellen van een actuele RI&E inclusief plan van aanpak waarin de aanbevelingen zijn opgenomen. Bevindingen tijdens de rondgang  als een los snoer, een te hoge opstap bespreken we met elkaar en komen dan ook snel met een oplossing. In het laatste geval een extra trapje bijvoorbeeld. Erik is ervaren, daar steek ik veel van op en die kennis zet ik weer in.”

Een ander aandachtspunt van Bobby is de BHV, bedrijfshulpverlening: “We nemen procedures door en checken het calamiteitenplan van de diverse gebouwen WUR. Fijn om die kennis en ervaring in te kunnen zetten.”

Bekijk ook:

18-03-2024

Duurzame uitbreiding voor Syngenta Seeds

Het bestaande laboratorium wordt vergroot. 

Betrokken adviseurs
Erik Krops
Bouwveiligheid en VGM-manager

Tel.: 0334221380

E-mail: egk@kwa.nl

Gerelateerde dienst
Safety Culture Ladder

Focus op houding en gedrag. Inzicht in uw veiligheidscultuur en veilig werken en handelen stimuleren.