(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NN6VMBC');
Interview

“Afwisseling, verantwoordelijkheid, stevig in je schoenen staan, technisch inzicht, als een ondernemer denken”, zijn de woorden die Frank Waenink spontaan noemt als het over zijn werk bij KWA gaat. Hij is adviseur Energie en Procestechiek en vindt het geweldig bij te kunnen dragen aan de energietransitie bij klanten van KWA.

Eerst wat achtergronden: de energietransitie is hét onderwerp van nu binnen de industrie. Vooral binnen bedrijven met energie-intensieve processen en traditionele energiesystemen zoals stoomketels en koelmachines.

Die energie kost steeds meer en ook strengere klimaatwetten maken het verbruik van energie (en CO2-uitstoot) steeds duurder en minder wenselijk. Daarnaast vragen afnemers van deze bedrijven steeds meer om energiebewust produceren aan bedrijven in de industrie, en dat is net waar KWA regelmatig adviseert. 

'Energiestrategie maken voor bedrijven'

Frank: “Ik ben betrokken bij juist die trajecten in het bedrijfsleven: hoe kunnen wij energie besparen en kunnen wij overstappen naar andere energiebronnen? Concreet start ik met het bedrijfsproces analyseren. Ik kijk of de energie-efficiency hoger kan en of er alternatieve systemen mogelijk zijn. Warmtepompen kunnen worden ingezet om restwarmte op te waarderen bijvoorbeeld. Ik zie dat sommige bedrijven hun verbruik van aardgas soms wel met 50 procent kunnen verminderen. Ik maak data-analyses en maak technische (haalbaarheid)studies. Het resulteert in een energiestrategie voor bedrijven.”

'Je komt op veel plekken binnen'

Hij ziet veel bedrijven van binnen: “En dat maakt dit advieswerk zo leuk en divers. Je ziet allerlei productieprocessen van binnenuit, komt op veel plekken, ontmoet mensen vanaf de werkvloer tot aan het management. Energieadvies geven helpt de bedrijven echt. We zagen afgelopen winter zelfs dat sommige bedrijven hun productie hadden stilgelegd, vanwege de hoge aardgasprijzen. Het was een wake-up call. Energie besparen moet gewoon, bedrijven zien dat nu in.”

“Ik vind het als adviseur mooi direct naast bedrijven te staan. We zijn geen verlengstuk van de overheid maar staan pal naast het bedrijfsleven. We ondersteunen bedrijven bij het oplossen van uitdagingen op de korte en lange termijn. We proberen verder te kijken dan de huidige wet- en regelgeving zodat bedrijven meer toekomstbestendige keuzes kunnen maken. Langetermijnrelaties met de klant, dat is ook KWA. Bij sommige bedrijven komen we al tientallen jaren. Het menselijk contact blijft belangrijk, zo kreeg ik kaartjes van klanten toen onze jongste werd geboren.”

“Wat mij motiveert is de vrijheid die je krijgt bij KWA, dat je inhoudelijk goed bezig bent, er is een ontspannen sfeer met leuke collega’s. En mijn werk doet er toe, ik ben bezig met thema’s die je terugziet op het journaal. Ik voeg waarde toe en dat motiveert. Het vraagt van je om bij te blijven, door veranderende wetgeving moet je jezelf bijscholen. Ik vind dat mijn werk interessanter maken”, besluit Frank.